© BERT DE DEKEN

Studenten zijn dupe van werken aan spoor

Deze trein rijdt tot Herentals.” Die boodschap kregen studenten die zondagavond in Turnhout op de trein stapten. Ze schrokken zich een hoedje. Wat is er nu weer aan de hand?

Guy Van Nieuwenhuysen

Het is zondagavond. De studenten maken zich op - sommigen na een welverdiende krokusvakantie - om weer naar Antwerpen, Leuven, Brussel of Gent te reizen. Gepakt en gezakt arriveren ze op het station. Het is elk weekend een hele processie die zich vanuit Turnhout op gang trekt.

Dit weekend stonden vele studenten enkele minuten later alweer bij de auto van hun ouders. “Deze trein rijdt tot Herentals” meldt het elektronische bord in het station. Wie de website raadpleegt, ontdekt dat het treinverkeer tussen Herentals en Lier en tussen Lier en Heist-op-den-Berg is onderbroken vanwege werkzaamheden. De NMBS heeft wel in vervangbussen voorzien, maar de reis duurt wel een uur langer.

Gebundelde werken

Ook de volgende twee weekends rijden geen treinen tussen Herentals en Lier. “Infrabel werkt tijdens die weekends aan de brug over het Netekanaal”, legt woordvoerder Thomas Baeken uit. “Daarvan maken we gebruik om op het traject dat we toch moeten onderbreken, zo veel mogelijk werkzaamheden uit te voeren. We noemen dat massificatie. We vernieuwen de installaties aan de overwegen om de veiligheid er te verhogen. We doen dit in samenspraak met de NMBS, zodat die de reizigers ruim op tijd kan informeren.”

Infrabel kiest voor de korte pijn, zegt Thomas Baeken. “We beseffen dat we snijden in het aanbod. We zouden ook kunnen kiezen om één spoor open te houden, maar dan zijn we geen drie, maar vijf of zelfs zes weekends aan het werk. Daarom gaan we voor de totale lijnonderbreking. Dat geldt ook voor de keuze om ook zondagavond na 17u nog door te werken. Stoppen we vroeger, dan blijven de studententreinen wel rijden, maar duurt het veel langer eer alle werkzaamheden zijn afgerond.”

Vervangbussen

Volgens Thomas Baeken laat de NMBS nog zo veel mogelijk studententreinen rijden. “Ze rijden wel op de lijn Hamont- Sint-Joris-Weert. Er zijn zeker nog vier treinverbindingen tot Leuven.” Voor de Kempense studenten is er echter geen treinverbinding meer. “We leggen wel vervangbussen in”, zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS.

Geen overleg

Uiteraard zijn er ook bussen. Maar studenten die daar zondagavond noodgedwongen gebruik van wilden maken, konden enkel vaststellen dat die overvol waren. Overleg tussen De Lijn en de NMBS is er blijkbaar niet geweest. Tot na het weekend van 3 en 4 maart blijft het behelpen.