De politie vond in de auto onder meer een aanzienlijke hoeveelheid speed.© Shutterstock

Politie vindt aanzienlijke hoeveelheid drugs in auto, advocate vraagt vrijspraak: “Omdat er geen enkele reden was om de wagen te doorzoeken”

Putte/Westerlo -

Een man uit Westerlo stond woensdag voor de strafrechter in Mechelen omdat de politie een grote hoeveelheid drugs had aangetroffen in zijn auto. Dat gebeurde toen hij in een beek was gereden in Beerzel (Putte). De advocate van de man vond dat de politie geen enkele reden had om de auto te doorzoeken.

Theo Derkinderen

W.G. (37) reed op oudejaarsdag met zijn auto in de Diepestraat in Beerzel (Putte). Plots kwam de man naast de rijbaan terecht en belandde in een beek. “Toen de politie ter plaatse kwam, was de auto al uit de beek, maar de inspecteurs gingen over tot een grondige controle en vonden in de wagen een kleine hoeveelheid cannabis, spuiten waarin vloeibare xtc zat, speed en een busje pepperspray. En in een rugzak werd nog eens bijna 600 gram speed aangetroffen, net als twee keer een halve liter vloeibare xtc en spuiten”, lichtte procureur Nele Poelmans toe.

W.G. verklaarde aan de politie dat hij uit zijn woning was gezet en in beperkte kring speed was beginnen te verkopen. Het Openbaar Ministerie vroeg achttien maanden cel en een boete van 8.000 euro, allebei voorwaardelijk.

Advocate Cara Merckx stond stil bij het leven van W.G. “Hij was uit zijn woning gezet na een procedure voor de vrederechter. Sindsdien leefde hij in kraakpanden, maar ook in zijn auto”, vertelde ze. “Op oudejaarsavond was hij uitgenodigd door zijn ex-partner en stiefzoon. Een afspraak waar hij enorm naar uitkeek. Maar onderweg liep het effectief mis en belandde hij in een beek. Hij heeft dan gebeld naar zijn stiefzoon en vriend van zijn ex om hem te komen helpen.”

Aangebeld

Die twee kwamen ook langs in de Diepestraat, maar slaagden er aanvankelijk niet in om de auto uit de beek te krijgen. “Ze hebben dan aangebeld bij een woning in de buurt. Daar was niemand thuis, maar de bewoner kreeg wel een beeld van zijn deurbelcamera op zijn gsm en vond het verdacht dat er drie mannen aanbelden op oudejaarsavond. Hij verwittigde de politie om eens een kijkje te gaan nemen.”

Toen de politie arriveerde stond de auto al opnieuw op straat. “De politie geloofde het verhaal van mijn cliënt, maar vond het toch nodig om de auto te doorzoeken. Ik stel mij de vraag of die doorzoeking wel rechtmatig was. Er was op dat ogenblik geen enkele reden om het voertuig te doorzoeken”, zei de advocate nog en vroeg de vrijspraak.

Vonnis valt op 22 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen