76 klaprozen op het Operaplein: “Nooit meer oorlog, ook niet in Gaza”

Antwerpen -

Negen organisaties en ngo’s voerden donderdag actie op het Operaplein in Antwerpen. Ze legden 76 klaprozen neer. “Want zoveel Palestijnen zijn er de afgelopen 24 uur gedood in Gaza”, zegt Willem Staes van 11.11.11. “Wij eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren.”

Allemaal klaprozen, netjes op rijen alsof het oorlogsgraven in de Westhoek zijn. Het lijkt op een beeld waarmee de onschuldige doden van de Eerste Wereldoorlog herdacht worden op het Antwerpse Operaplein. Maar het gaat om een actie van 11.11.11, Amnesty International, Association Belgo-Palestinienne, Belgian Academics & Artists for Palestine, FOS ngo, Intal, Oxfam, Viva Salud en Vrede vzw, waarmee de organisaties een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza eisen.

“Klaprozen worden sterk aan de Eerste Wereldoorlog gelinkt”, zegt 11.11.11-expert Willem Staes. “Toen was de boodschap: nooit meer oorlog. Dat ligt vandaag mijlenver van de realiteit in Gaza. Sinds het begin van het Israëlische offensief zijn al meer dan 32.000 Palestijnen in Gaza gedood. ​ Alleen al de voorbije 24 uur kwamen minstens 76 mensen om.”

Op zaterdag 30 maart staat een gelijkaardige actie gepland op het Muntplein in Brussel. (jas)

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV