Op haar 14e werd Elizabeth ontvoerd en maandenlang verkracht en geslagen. “Ik had het gevoel dat ik beter dood kon zijn”

© BELGAIMAGE

Elizabeth Smart werd op 14-jarige leeftijd ontvoerd. Negen maanden lang werd ze vastgehouden en dagelijks meermaals geslagen en verkracht. Uiteindelijk werden de daders opgepakt, maar de schade bleef: “Ik had het gevoel dat ik beter dood kon zijn dan voortleven als overlever van verkrachtingen.”

rrln

In 2002 werd de 14-jarige Elizabeth Smart ontvoerd vanuit haar slaapkamer van haar ouderlijk huis in Salt Lake City (in de Amerikaanse staat Utah). De dader, Brian David Mitchell, bracht haar naar een afgelegen plek in de bossen. Op een verlaten pad deed de tiener nog een hartverscheurende smeekbede aan haar kidnapper: “Als je me gaat verkrachten en vermoorden, doe het dan alsjeblieft hier, zodat mijn ouders mijn lichaam kunnen vinden.”

“Ik dacht dat het niet erger kon worden, maar dat gebeurde toch”

Maar Mitchell nam Elizabeth mee naar een kampeerterrein. Daar stond zijn vrouw, Wanda Barzee, hen op te wachten. Het meisje barstte in huilen uit en smeekte Mitchell om haar niet te verkrachten. Het hielp niet: “Hij verkrachtte me daar in een tent. Toen hij klaar was, werd ik alleen gelaten. Ik was gebroken. Gebroken op een manier zodat ik dacht dat ik nooit meer hersteld kon worden.”

“Ik had het gevoel dat ik beter dood kon zijn dan voortleven als overlever van een verkrachting”, aldus Elizabeth. “Ik denk dat als er op dat moment een makkelijke uitweg was geweest, ik die had genomen.”

© AFP

Het bleef echter niet bij die ene keer. “Elke keer dacht ik: ‘Erger dan dit kan het niet worden.’ Maar dat gebeurde toch.” Soms werd het meisje tot wel vier keer per dag verkracht. Het koppel bond hun slachtoffer ook vast aan een boom en drogeerde haar soms.

Redding

Na negen maanden werd Elizabeth eindelijk bevrijd van haar ontvoerders. Dat gebeurde nadat Mitchell en Barzee de tiener meenamen naar een supermarkt. Iemand in de winkel herkende Mitchell, wiens foto op tv te zien was in verband met de vermissing van het meisje. De vrouw contacteerde de politie, die het tweetal kon oppakken.

Zelfs toen agenten haar meenamen naar het politiebureau had Elizabeth nog niet het gevoel dat de helse periode voorbij was. Dat besef kwam pas toen ze haar vader zag.

Mitchell werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Barzee zit ook achter slot en grendel voor het helpen van haar man. Elizabeth probeert nu anderen te helpen met haar gruwelijke verhaal. Ze houdt lezingen en schrijft over wat ze heeft meegemaakt. Inmiddels is ze 29 jaar, getrouwd en heeft ze twee jonge kindjes: Chloe van 2,5 en James is 5 maanden.

Ook werd er onlangs een film gemaakt van het verhaal van Elizabeth.

© Instagra/Elizabeth Smart

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen