Harvey Weinstein werd in New York veroordeeld voor 2 aanklachten van seksueel misbruik en  1 van verkrachting (foto uit 2019).
Foto: AFP

Harvey Weinstein in het ziekenhuis: "Ernstige gezondheidsproblemen door overplaatsing naar andere gevangenis"

De voormalige Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is in het ziekenhuis opgenomen met "ernstige gezondheidsproblemen". Weinstein werd in 2020 in de staat New York veroordeeld voor seksuele intimidatie en misbruik. Enkele dagen geleden werd dat vonnis verrassend nietig verklaard, waarop hij werd overgeplaatst naar een andere gevangenis. Dat zou tot zijn gezondheidsproblemen hebben geleid, volgens zijn advocaat. 

Harvey Weinstein (72) werd in 2020 veroordeeld tot 23 jaar cel in de staat New York voor 2 aanklachten van seksueel misbruik en 1 voor verkrachting. Het hof van beroep in New York heeft die veroordeling donderdag nietig verklaard.

"De veroordeling is het gevolg van een oneerlijk proces", luidde het. Tijdens het proces in 2020 hebben vrouwen getuigd die geen deel uitmaakten van de aanklacht tegen Weinstein. Ze traden op als ondersteunende getuigen.

Advocaat: "Weinstein is een wrak"

Weinstein zat de straf in die zaak uit in de Mohawk Correctional Facility, een gevangenis buiten de stad New York. Ondanks de nietigverklaring blijft hij wel in de cel omdat hij ook in de staat Californië veroordeeld is voor seksueel misbruik.

Na de uitspraak van het hof van beroep werd Weinstein vrijdag overgeplaatst naar het gevangeniscomplex op Rikers Island, een eiland tussen Queens en The Bronx in de stad New York, niet ver van de luchthaven LaGuardia. Het is een van de grootste gevangenissen in Amerika.

Die overplaatsing zou geleid hebben tot de problemen die om "onmiddellijke medische opvolging" vroegen. Hij is naar het Bellevue Hospital in New York overgebracht, zegt een woordvoerder van de gevangenis.

"Het lijkt erop dat hij veel hulp nodig heeft, fysiek dan", zegt Weinsteins advocaat Arthur Aidala aan Amerikaanse persagentschappen. "Zijn gezondheid is heel slecht, hij is een wrak." Hij kampt onder meer met een hoge bloeddruk en hartproblemen. Hij ondergaat allerlei testen en wordt in observatie gehouden. Mentaal zou hij volgens zijn advocaat scherp staan.

Weinstein heeft al gezondheidsproblemen sinds de aanklachten tegen hem lopen, zegt zijn verdediging. Niet alleen hartklachten, maar ook diabetes, slaapapneu en oogproblemen. Als hij uit het ziekenhuis ontslagen wordt, moet hij weer naar Rikers Island.

Het gevangeniscomplex op Rikers Island, met in de achtergrond de skyline van Manhattan (foto uit 2014).
Foto: AP

Moet Weinstein een nieuw proces krijgen?

Harvey Weinstein was een invloedrijke figuur in Hollywood, vooral in de jaren 90 en 2000. Hij richtte mee Miramax Films, later The Weinstein Company, op en was betrokken bij het produceren van veel bekroonde films, waaronder "Shakespeare in love," "Pulp fiction," en "The king's speech."

In 2017 kwamen verschillende verhalen van seksueel misbruik en intimidatie door Weinstein aan het licht. Hij werd beschuldigd van het misbruiken van zijn macht en positie in de filmindustrie om vrouwen seksueel te intimideren en te misbruiken. Het leidde tot een wereldwijde beweging bekend als #MeToo. Daarin deelden slachtoffers van intimidatie en misbruik hun ervaringen.  

Volgende week woensdag is er in de rechtbank in Manhattan, in de stad New York, een hoorzitting om te bekijken of het proces in New York al dan niet moet worden overgedaan.

Meest gelezen