Kan Mustii zich voor België kwalificeren voor de finale?
Foto: Belga

De hoge noten uit Zwitserland en het gehak uit Nederland: dit zijn de concurrenten van Mustii in de tweede halve finale van het Songfestival  

Vanavond vindt in Malmö de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival plaats. Een halve finale die getekend wordt door de controversiële deelname van Israël. De Belgische kandidaat Mustii zal het beste van zichzelf moeten geven tegenover favorieten Zwitserland en Nederland, voor een plaats in de finale. 

Noorse hoge noten

Kveding is traditionele vocale folkmuziek uit Noorwegen, waarbij melodische vocale versierinkjes worden aangebracht. "Juweeltjes op de stem", omschrijft zangeres Gunnhild van de groep Gåte het.

Zij brengen het nummer 'Ulveham', een middeleeuws verhaal over een meisje dat in een wolf wordt veranderd door haar stiefmoeder. Die wolvenklanken klinken ook duidelijk door. Die combinatie van folk en rock die op een beklijvende manier in beeld wordt gebracht, mag Noorwegen verzekeren van een plaats in de finale.

Bekijk: Gåte met 'Ulveham':

Zwitserse hoge noten

Zwitserland won twee keer het Songfestival: de eerste editie in 1956, en in 1988 won ene Céline Dion. Komt daar in 2024 een derde overwinning bij? Het zou zo maar eens kunnen want Nemo maakt indruk.

Nemo is non-binair en identificeert zich dus niet als man of vrouw. Hun lied 'The code' gaat over die zoektocht: de code kraken om te weten te komen wie je bent. Je hoort opera-achtige noten, je hoort rap. Op het Songfestival kan alles en Nemo zelf kan kennelijk ook alles: een intensieve act met veel beweging en toch die noten er zuiver en hoog uit halen. En misschien kan die wel winnen, zaterdag?

Bekijk: Nemo met 'The code'

De hype Joost Klein

Een hype is Joost Klein zonder meer. De Nederlanders gaan met enorm veel aandacht lopen op dit Songfestival. Joost Klein wordt op het podium bijgestaan door influencers Appie Mussa en Stuntkabouter en zij doen er samen alles aan om 'Europapa' in de kijker te werken. 

Maar - het moet gezegd - de beloofde "nooit eerder gedane" act die aangekondigd werd als een "nieuwe vorm van maanlanding", nou, dat kregen we toch niet tijdens de generale repetities. En de zang van Joost bleef ook wat achterwege.

Toch blijft de hype overeind, onder meer door het onderdeel waarbij Joost Klein gaat hakken. Ook het rustige, emotionele einde waarbij Joost Klein zijn papa aanspreekt (die hij op jonge leeftijd verloor), valt op.

'Europapa' met symbolen van de Europese Unie, maar het is geen propaganda voor de Europese Unie, klinkt het. "Ik check geen politiek", zegt Joost Klein. "Voor ons staat het voor liefde. Ik heb het bedoeld als een soort metafoor. Als het met mij wat slechter ging, van crisisopvang naar pleeggezin... Als ik de bus kon pakken, pakte ik de bus om landen te doorkruisen."

Bekijk: Joost Klein met 'Europapa'

De micro's van Mustii

De voorbije drie jaar stond België telkens in de finale van het Songfestival. Als Mustii erin slaagt om zich te kwalificeren, is het vier op een rij. Daar is België nog nooit in geslaagd sinds het systeem van halve finales twintig jaar geleden werd ingevoerd.

'Before the party's over' is in elk geval een degelijk lied en Mustii is een rasartiest, een podiumbeest. Maar er is twijfel. Mustii zelf is met een deuk in het vertrouwen afgezakt naar Malmö, na enkele mindere optredens. Van zijn eerste repetitie vorige week was hij ook al niet tevreden. Onze kandidaat lijkt een beetje te lijden onder de stress. De positiviteit die we vorig jaar ervoeren rond Gustaph in Liverpool, is in Malmö afwezig.

Maar bij de generale repetities van gisteren leek het allemaal toch de goede kant uit te gaan, al klonk het niet altijd even loepzuiver. Bovendien waren er technische problemen met het platform waarop Mustii beweegt tussen een wirwar van microfoons. Daardoor moest de Belgische kandidaat tijdens de avondrepetitie een tweede keer zijn lied brengen. De climax van dat lied maakt hoe dan ook indruk. Vraag is of het genoeg zal zijn om het publiek te overtuigen.

Bekijk: onze analyse van de generale repetitie van Mustii

Videospeler inladen...

Israël

De deelname van Israël aan het Songfestival is dit jaar erg omstreden. Na de bloedige aanslag van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas op 7 oktober tegen Israël, startte Israël een oorlog in Gaza. Intussen zijn we vele duizenden doden later, waaronder ook veel burgers en kinderen, en loopt er bij het Internationaal Gerechtshof een onderzoek naar genocide. Heeft Israël onder die omstandigheden een plaats op het Songfestival? 

Voor sommige mensen is het antwoord duidelijk "neen". Maar het Songfestival is een niet-politiek evenement, luidt het antwoord steeds van de EBU, de organisatie van omroepen achter het Songfestival. Israël wordt daarom niet uitgesloten, al moest de oorspronkelijke tekst van het ingezonden liedje worden aangepast, omdat de boodschap te politiek bevonden werd. Dat gebeurde en dus kan zangeres Eden Golan vanavond op het podium staan. Dat doet ze met het lied 'Hurricane'.

Bekijk: Eden Golan met 'Hurricane'

Door de geopolitieke spanningen en de geplande protestacties in Malmö, zijn de veiligheidsmaatregelen rond het Songfestival drastisch. De Israëlische zangeres zelf wordt bijzonder goed afgeschermd, ze mag amper haar hotelkamer uit. Gisteren verscheen ze even in de perszaal, omringd door lijfwachten. Onze ploeg probeerde samen met de NOS een vraag te stellen, maar dat bleek niet mogelijk. Tijdens de generale repetitie gisteravond was er trouwens boegeroep te horen in de zaal. 

Bekijk: De Israëlische kandidate wordt bijgestaan door lijfwachten

Videospeler inladen...

Kandidaten tweede halve finale

Tijdens de halve finale strijden 16 landen voor een finaleticket, de 10 best scorende mogen door.

  • Malta - Sarah Bonnici met 'loop'
  • Albanië - Besa met 'Titan'
  • Griekenland - Marina Satti met 'Zari'
  • Zwitserland - Nemo met 'The code'
  • Tsjechië - Aiko met 'Pedestal'
  • Oostenrijk - Kaleen met 'We will rave'
  • Denemarken - Saba met 'Sand'
  • Armenië - Ladaniva met 'Jako'
  • Letland - Dons met 'Hollow'
  • San Marino - Megara met '11:11'
  • Georgië - Nutsa Buzaladze met 'Firefighter'
  • België - Mustii met 'Before the party's over'
  • Estland -  5miinust & Puuluup met '(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi'
  • Israël - Eden Golan met 'Hurricane'
  • Noorwegen -  Gåte met 'Ulveham'
  • Nederland - Joost Klein met 'Europapa'

Meest gelezen