Jeroen Scheerder is klaar om zaterdag het Belgisch uurrecord te verbreken in Heusden-Zolder.© it

Professor Jeroen Scheerder (50) wil nationaal uurrecord baanwielrennen breken: “Snelheid halen van 41 km per uur”

Kontich -

Sneller fietsen dan 40,7 kilometer per uur op de Velodroom in Heusden-Zolder. Dat is wat Jeroen Scheerder (50) moet doen om het Belgisch uurrecord baanwielrennen bij de masters (50 tot 55 jaar) te verbreken. Met deze sportprestatie zamelt hij tegelijk geld in voor Respira, het onderzoeksproject van de KU Leuven dat de luchtvervuiling in Afrikaanse landen wil verbeteren.

Ilke Tobback

Na vijf maanden intensief trainen is het zaterdag zo ver. Dan waagt Jeroen Scheerder zijn poging om het nationale uurrecord baanwielrennen bij 50-plussers te breken. Zestig minuten lang zal hij in de Velodroom in Heusden-Zolder zo veel mogelijk rondjes van 250 meter fietsen. En gezien het huidige record van Kontichenaar Alex van Breedam op 40,7 kilometer staat, zal hij dat doen met een snelheid van een kleine 41 kilometer per uur.

“Mijn twee zonen daagden mij uit om ‘eindelijk eens een deftige sportieve uitdaging aan te gaan’. Na veel aandringen hebben ze mij overhaald en nu is het bijna zo ver”, zegt Jeroen. In het verleden legde hij al meerdere marathons en triatlons af. Ook de Monstertijdrit van Almere, een tijdrit van 138 kilometer, staat steevast in de kalender ingepland. Als lid van Atriac, de Antwerpse triatlonclub, nam hij ook al meerdere keren deel aan Europese en wereldkampioenschappen. “Ik ben altijd al sportief geweest, maar deze uitdaging is toch totaal iets anders.”

Juist daarom verzamelde Jeroen een team met ervaringsdeskundigen in de sport en is hij sinds december intensief aan het trainen. Coaches Jef Huyghe en Kurt Lobbestael, uit het team van Victor Campenaerts, stoomden hem klaar en staan zaterdag ook paraat om hem aan te sturen. “We hebben een vijftal keer getraind in de Velodroom ter gewenning, maar net zoals bij een marathon of volledige triatlon heb ik nog nooit de volledige race voorafgaand afgewerkt. Dat wordt nog spannend zaterdag.”

Fundraising Respira

Naast de persoonlijke uitdaging fietst Jeroen ook voor een maatschappelijk doel. Als professor sportsociologie en sportbeleid aan de KU Leuven richtte hij samen met zijn collega-professor Patrick Develtere ‘Air4Action - Action4Air’ op, een project dat de toenemende luchtvervuiling in Kenia een halt wil toeroepen.

“Mensen denken vaak dat Afrikaanse landen er idyllisch bijliggen, maar dat klopt vaak niet. Jaarlijks sterven er zelfs meer mensen aan respiratoire aandoeningen dan aan hiv, tuberculose en malaria samen. Voor mij was dat een eyeopener en daarom grijp ik mijn sportprestatie aan om dit probleem aan te kaarten.”

De nieuwe Velodroom in Heusden-Zolder is nog maar geopend sinds oktober 2023.© Karel Hemerijckx

Via het Respira-project in de schoot van de KU Leuven zamelt Jeroen met een fundraising geld in. Hiermee kan de organisatie bijvoorbeeld toestellen kopen om de luchtkwaliteit te meten of verder onderzoek financieren. Momenteel is met bijna 8.000 euro zo’n 80 procent van het vooropgestelde doel bereikt. “Het is fijn dat zoveel mensen hun steentje willen bijdragen. Als ik hier al tientallen mensenlevens mee kan redden, dan vind ik het al meer dan de moeite, ongeacht of ik het record zal verbreken of niet.”

Aangepaste uitrusting

Met een aangepaste fiets en een speedpak waarvan het design door zijn dochter ontworpen werd, is Jeroen klaar om zaterdag het beste van zichzelf te geven. Al heerst er toch gezonde stress. “Ik heb al aan heel wat uitdagingen deelgenomen, maar daarbij was ik steeds een van de zovele deelnemers. Nu sta ik er 60 minuten quasi alleen voor. Bovendien ben ik geen topsporter, maar ik moet wel zeggen dat, terugkijkend op mijn traject, mijn respect en bewondering voor topsporters alleen maar gegroeid is.”

Zaterdag start Jeroen om 13 uur aan zijn recordpoging in de Velodroom in Heusden-Zolder. Meer informatie over het Respira via de website. Wie het project via de fundraising wil steunen, kan dat via deze link.

Jeroen Scheerder kijkt uit naar zijn recordpoging op zaterdag.© it

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners