Drugsbende vrijuit door procedurefout

© Photo News

Zeven verdachten van een internationale drugsbende gaan vrijuit door problemen met afgeluisterde telefoongesprekken. Dat meldt de VRT en bevestigen de advocaten. De bende zou zo’n 7 ton drugs naar ons land hebben proberen te smokkelen.

jvt

De verdediging merkte op dat er ernstige problemen waren met de bewijsvoering. Zo ontbraken in een dossier een aantal bevelen van de onderzoeksrechter waarin die toestemming gaf tot het afluisteren van telefoongesprekken. Nog belangrijker was dat de verdediging de inhoud van een aantal afgeluisterde gesprekken betwistte. Op de transcripties van een gesprek werden twee namen vermeld, maar in het telefoongesprek was duidelijk een derde stem te horen.

De advocaten van de verdachten vroegen daarom de afgeluisterde gesprekken te beluisteren. Maar toen bleek dat de dvd’s met de gesprekken onleesbaar waren, zeggen ze.

‘Of dat te maken heeft met de omstandigheden waarin de dvd’s bewaard worden of met de gebrekkige apparatuur op de griffie is niet duidelijk’, zegt advocate Nathalie Gallant aan de VRT.

De rechtbank oordeelde dat de strafvordering tegen de zeven verdachten onontvankelijk was omdat de afgeluisterde telefoongesprekken niet meer konden herbeluisterd worden.

Het Brusselse parket, dat zes tot zeven jaar voor de kopstukken had geëist, kan nog in beroep gaan.