Luister naar

Lava en gassen bedreigen inwoners Hawaii

Nieuws
Door toenemende uitbarstingen van lava en een verdrievoudiging van de uitstoot van gassen, wordt de situatie op het eiland Hawaii steeds nijpender. Een energiecentrale is vanwege de oprukkende lava gesloten en nieuwe evacuaties worden voorbereid.
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 23 mei 2018 om 21:57
Gloeiendhete lava baant zich een weg door het landschap.
Gloeiendhete lava baant zich een weg door het landschap. ap / Jae C. Hong

Puna

Uit minstens 22 scheuren in de Kilauea-vulkaan wordt nog steeds lava uitgestoten, met grote ‘fonteinen van magma’ die soms bijna zeventig meter hoog zijn, melden de zender Hawaii News en de USGS, de Amerikaanse Geologische dienst. De lavastromen op Hawaii, het grootste eiland in de eilandengroep in de Stille Oceaan, gaan merendeels richting de kust. Maar twee stromen hebben inmiddels de geothermische energiecentrale bij Puna bereikt. Deze centrale produceert ongeveer dertig procent van de energievoorziening op het eiland met behulp van hete stoom die uit ‘putten’ van ruim twee kilometer diepte wordt gehaald. Om een heftige reactie van deze stoom met de oprukkende lava te voorkomen – met daardoor de uitstoot van het giftige waterstofsulfide – zijn de meeste putten met koud water afgekoeld. De meest actieve put is met een ‘deksel’ van modder afgesloten. Woensdagmiddag was de lava de centrale tot op honderd meter genaderd en was een eerste opslagplaats al vernietigd.

Ook een nabijgelegen oudere geothermische energiecentrale, die buiten gebruik was gesteld, is verzwolgen door de gloeiende lava.

De autoriteiten melden dat tientallen gebouwen en huizen zijn verwoest. Vooral veel betaalbare woningen, waaraan al een tekort bestond, zijn verbrand, zegt de Hawai’i Free Press. Diverse wegen zijn onbegaanbaar geworden door grote scheuren in het wegdek, aldus de gemeente Hawai’i.

Ruim tweeduizend inwoners van bedreigde gebieden zijn al geëvacueerd en woensdag kregen de bewoners van kustgebieden de waarschuwing dat ook zij waarschijnlijk moeten vertrekken wegens de vorming van giftige gassen en stoom vermengd met kleine deeltjes glas als de hete lavastromen het oceaanwater raken. De gemeente deelt vandaag en morgen op diverse plaatsen op het eiland gasmaskers uit die het inademen van asdeeltjes moeten voorkomen.

heviger

De uitbarstingen die op 3 mei begonnen, ‘worden de laatste dagen heviger’, meldt Hawaii News. Ikaika Marzo, een van de bewoners van het eiland, beschreef voor de zender dat ‘het geluid van de lava lijkt op tien of twintig straaljagers die tegelijk starten – en dat in je achtertuin. Het zijn net zware granaten die afgaan en de hele buurt staat te schudden.’

Volgens Steve Brantley van de USGS zijn de grote scheuren die op het eiland ontstaan een teken dat het magma uit de diepere aardlagen nog steeds de breukzone instroomt. ‘De hele breukzone wordt uit elkaar geperst. Ik denk dat dit duidt op nieuwe uitbarstingen.’

President Trump heeft het eiland tot rampgebied verklaard, zodat het federale hulp van de Amerikaanse overheid kan krijgen.

Hawaii is het grootste van Hawaii-eilanden, maar heeft met ruim 180.000 inwoners maar 13 procent van de bevolking van de staat Hawaii. Circa twee derde van de bevolking woont op het eiland Oahu. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.