Luister naar

Verdeeld Ierland stemt over het ongeboren leven

Nieuws
Tot op het bot verdeeld stemmen de inwoners van Ierland vrijdag over het afschaffen van het grondwetsartikel dat abortus verbiedt. ‘Een abortus, legaal of illegaal, is altijd schadelijk.’
Jesse Westerbeke
woensdag 23 mei 2018 om 22:24

Dublin

‘Er komen aan de lopende band mensen aan mijn voordeur’, vertelt David Farrell, hoofd van de afdeling Politics and International Relations van de universiteit in Dublin. ‘Ook is er een heuse posteroorlog gaande.’

Volgens de peilingen gaat het spannend worden. Op dit moment heeft het pro-abortuskamp een voorsprong – in een peiling van Sky News gaf 47 procent van de mensen aan voor afschaffing te stemmen, terwijl tegenstanders van abortus 37 procent van de stemmers tot zich kunnen rekenen. Veel mensen twijfelen echter nog en de voorsprong van het pro-abortuskamp loopt al weken terug. Jos Elkins, politicoloog aan de Universiteit van Dublin, vindt het moeilijk te zeggen wie er gaat winnen. ‘Het zal ongeveer fifty-fifty worden.’

De Ieren stemmen vrijdag via een referendum over hun grondwet, waarin staat dat de Ierse staat zowel het leven van ongeborenen als van moeders wil beschermen. Kiezers krijgen de vraag voorgelegd of ze dit artikel willen intrekken. Op dit moment is abortus verboden, behalve als het leven van de moeder gevaar loopt.

De campagne is emotioneel, omdat veel mensen persoonlijk bij het onderwerp betrokken zijn. Ruim drieduizend vrouwen reizen elk jaar naar het buitenland om een abortus uit te laten voeren. Zij stellen dat dit erg traumatisch is en dat abortus daarom moet worden gelegaliseerd.

Maar, reageert Anthony McCarthy van de Society for the Protection of Unborn Children (SPUC), ‘een abortus is, legaal of illegaal, altijd schadelijk.’

Tegenstander Gavin Boyne zei tegenover ABC News dat hij zonder abortusverbod niet had geleefd. Zijn moeder was van plan hem te laten aborteren, maar door het verbod op abortus werd Gavin toch geboren. ‘Ik ben niet religieus’, vertelde hij tegen de nieuwszender. Dat bevestigt het beeld dat ook veel niet-religieuze mensen tegen de afschaffing van het verbod zullen stemmen tijdens het referendum.

De scheidslijn zal eerder via het platteland (tegen abortus) en de stad (voor abortus) lopen dan via godsdienstige lijnen.

In plaats van religieuze argumenten, benadrukken beide zijden nu vooral compassie, liefde en vertrouwen, zegt politicoloog Elkins. Volgens hem hebben ze geleerd van het referendum over het homohuwelijk in 2015, toen de voorstanders succes hadden met hun nadruk op liefde.

eindsprint

De prolifebeweging profileert zich daarom met de kreet ‘Love Both’: heb zowel moeder als (ongeboren) kind lief. Ze wordt gesteund door prolife-organisaties uit Amerika. Die waren van plan advertentiecampagnes op te zetten. Twee weken voor het referendum besloten Facebook en Google echter advertenties over het referendum te weren. Na Trump en de Brexit wilden ze niet weer in een politiek mijnenveld belanden.

Ondanks de voorsprong in de peilingen voorspelt Elkins dat het abortuskamp het nog moeilijk gaat krijgen. ‘Er is veel bangmakerij in de prolifecampagne, bijvoorbeeld dat een op de vijf zwangerschappen tot abortus zal leiden, dat er bijna geen mensen met het downsyndroom meer zullen zijn, et cetera.’

SPUC-woordvoerder Anthony McCarthy stelt dat die zorg terecht is. In het Verenigd Koninkrijk gebeurde dat volgens hem na de legalisering van abortus ook. ‘In de praktijk kan je daar nu een abortus krijgen op aanvraag.’

Beide kampen willen op het laatste moment nog zwevende kiezers overhalen. De organisatie achter de prolifecampagne heeft dan ook geen tijd om vragen te beantwoorden. ‘We moeten nu campagnevoeren, anders kost ons dat stemmen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.

Koningin Sofia, prinses Irene en koningin Anne-Marie in 2021 bij de het huwelijk van prins Fílippos van Griekenland en Denemarken.

De steun en toeverlaat van de Griekse koningin Sofia: wie is prinses Irene?

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje.

Bij het soms pittige gesprek tussen de Chinese leider Xi, president Macron en EU-commissievoorzitter Von der Leyen ging het ook om Europese eenheid

Het Europa dat we kennen kan sneller aan zijn einde komen dan we denken, stelt Macron terecht

In een gedreven toespraak en in een interview heeft de Franse president Macron gewaarschuwd dat de EU snel kan sterven, als het geen eenheid is. Meteen volgde een praktijktest, bij het bezoek van de Chinese president Xi.

Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'

Rakus behandelde een wond op zijn gezicht (boven) met bladeren waarna hij uiteindelijk helemaal genas (onder).

Orang-oetan Rakus behandelt diepe wond in zijn gezicht met geneeskrachtige plant

Een orang-oetan in Indonesië heeft zijn wond zorgvuldig behandeld met geneeskrachtige bladeren. Dat gedrag is nooit eerder waargenomen bij wilde dieren.

Demonstranten komen in Berlijn bijeen om zich uit te spreken tegen verschillende aanvallen op politici. ' Het is duidelijk dat de bereidheid de democratie omver te werpen in Duitsland momenteel vooral van extreem-rechts uitgaat', zegt extremisme-expert Hajo Funke.

Duitse politicoloog Hajo Funke na aanval op SPD'er: 'Extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen'

Vrijdag werd een SPD-politicus aangevallen in de Duitse deelstaat Saksen. Voor politicoloog Hajo Funke is het een teken dat extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen, opgestuwd door het succes van de AfD.