Direct naar artikelinhoud
Hoge vergoedingen

CEO NEO: "Ervaring kost nu eenmaal geld"

NEO-CEO Henri Dineur.Beeld BRUZZ

Stadsvernieuwingsproject NEO, dat 335 miljoen euro overheidssubsidies krijgt, werkt met vijf langdurige consultancyovereenkomsten. Ook al was dat dat bij de oprichting niet toegestaan. CEO Henri Dineur legt uit.

Geen van de verantwoordelijke politici kon onze vragen beantwoorden. Niet burgemeester Philippe Close (PS), voorzitter van de raad van bestuur van NEO, Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) evenmin, en minister van begroting Guy Vanhengel (Open Vld) ook al niet. Zij stelden in 2014 de ordonnantie op die NEO verplicht om met werknemers in loondienst te werken. 

De gedelegeerd bestuurder van NEO, Henri Dineur, staat ons wel te woord. De man maakte carrière als kabinetschef van Charles Picqué (PS) en Marie Arena (PS). Dit najaar bracht De Tijd aan het licht dat Dineur als CEO van NEO over twee kredietkaarten beschikte, volgens het Rekenhof in strijd met de Brusselse regelgeving. Voor verschillende uitgaven bestonden ook geen verantwoordingsstukken. 

Het Rekenhof stelde ook vragen bij de consultancyopdrachten, maar toen was nog niet bekend dat het ging om schijnzelfstandigen en dat het in strijd was met de ordonnantie.

Waarom werkt NEO met externe consultants?

"Toen we in 1998, lang voor NEO, de opdracht kregen van de stad om oplossingen te zoeken voor de Heizelvlakte, was dat een avontuur. We hadden kunnen kiezen voor een opdracht voor een consultancybureau, ofwel gingen we op zoek naar mensen die onafhankelijk zouden werken. We kozen het laatste.

"Het team is snel uitgebreid met Paul Delesenne, die barstte van de ervaring bij zijn vastgoedbedrijf Codemir. We wilden 70 hectare ontwikkelen, daarvoor heb je kennis van de immobiliënmarkt nodig. Met een paar witte raven zonder ervaring ben je, excusez le mot, geneukt.

"De ploeg is ondertussen uitgebreid. Nu zijn er vijf mensen in loondienst en vijf via vennootschapsovereenkomsten."

De factuur van een van jullie medewerkers vermeldt 27.500 euro. Kan dat? Elke maand?

"Die persoon is fysicus met een MBA (Master of Business Administration, BST). Aan Harvard, hé, geen MBA voor kletten. Die is tien jaar partner geweest bij McKinsey.  

"Als je zou kijken naar een consultant bij een van de bekende kantoren, dan betaal je voor een senior 400 euro per uur, plus btw. Ik heb zijn contract met andere woorden keihard onderhandeld.

"Ik vind het ook erg dat het zoveel kost, maar anders krijg je niets meer verwezenlijkt." 

Zijn de vennootschapsovereenkomsten ook wettig?

"Al mijn bestuurders hebben dat gevraagd. Maar toen vehikel EXCS in NEO overging, zei ons advocatenkantoor dat we de overeenkomsten moesten overnemen, want dat we anders het vennootschapsrecht schonden."

Enkele maanden geleden zei het Rekenhof iets anders.

"Afgelopen najaar zei het Rekenhof dat de contracten via openbare aanbestedingen hadden gemoeten. Ze geven ons tot juli 2018 de tijd. We zullen dus openbare aanbestedingen uitschrijven."

Waarom bent u in loondienst via Brussels Expo?

"Als ik de aanvankelijke opdracht kreeg, dan was dat een concessie van Brussel-stad aan Brussels Expo voor de herwaardering van de Heizelvlakte. Toen NEO is opgericht, was dat 50 procent voor het Gewest, 40 procent voor Brussel-stad en 10 procent voor Brussels Expo."