© rr

Barbecueën met een hoek af in Black Smoke

Twee jaar na de opening van het barbecuerestaurant Black Smoke brengen bezielers Kasper Stuart en Jord Althuizen een boek over hun passie, met daarin het verhaal van een roadtrip en een restaurant, recepten en cocktails.

Het boek ‘Black Smoke, bbq, booze en attitude’ vertelt over hoe een roadtrip door de VS inspireerde tot een idee. Dat werd werkelijkheid nadat mensen van Duvel-Moortgat de oude brouwerijtoren getoond hebben aan Kasper Stuart. ‘Of hij iemand kende die een verdiepingetje kon gebruiken?’

Het antwoord stak boordevol lef: “dit is de perfecte locatie voor Black Smoke”. Vanaf dat moment kreeg het barbecuerestaurant vorm. Uit de keuken komt intussen een fijne mix van de Amerikaanse manier van barbecueën en Europese finesse.

Het is ook een ode geworden aan mensen. In de eerste plaats zijn dat de medewerkers. Die prijken niet alleen in het boek op mooie zwart-wit- en kleurenfoto’s van Remko Kraaijeveld maar ze hangen ook levensgroot op tegen de muren van het restaurant.

Daarnaast is het evenzeer een grote buiging naar de andere bewoners van de brouwerij, waarmee Black Smoke samenwerkingen heeft: met Luc De Laet - vlees blijft belangrijk - maar ook met Kaasmeesters Van Tricht, chocolatier Jitsk, The Bakery en restaurant Butcher’s Son.

Ten slotte komt de attitude van Black Smoke nog het best tot uiting in het nieuwe experiment dat ze er houden met brouwer Sven Dekleermaeker van De Koninck. Zou een vat Imperial Stout anders smaken na rijping in een kelder met Barry White-muziek dan in een luidruchtige bar? Om dat te weten, is het afwachten tot 2019.

Black Smoke, Kasper Stuart en Jord Althuizen, Kosmo Uitgevers, 240 blz., 39,95 euro.