dinsdag 21 mei 2019 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De kranen die er nu al staan zijn nog niet voor de heraanleg, maar de geplande werken op de Grote Markt komen nu wel in een stroomversnelling. Hendrik en Katrien schuiven een paar meter op richting apotheek. Sven Dillen

Grote Markt wordt eindelijk groot

Hasselt

In 2020 kunt u, als alles volgens plan verloopt, van een frisse pint genieten op de nieuwe Grote Markt. En omdat de markt het verlengde van de Koning Albertstraat opslorpt, wordt het plein een kwart groter.

“Begin 2020 moet Hasselt weer aantrekkelijk zijn, een signaal voor investeerders”, opent Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Zo willen we de leegstand terugdringen en meer beleving in de stad blazen, zeker ook op onze Grote Markt.”

De aanbesteding voor dit dossier ligt volgende dinsdag voor op de laatste gemeenteraad van mei. “In een eerste fase pakken we de ondergrond en het plein zelf aan”, zegt schepen van Openbare Werken Laurence Libert (Open Vld). “Vandaag liggen hier vijf soorten straatstenen, die willen we vervangen door één gezaagde kassei. Zoals op de Zuivelmarkt leggen we die van gevel tot gevel. De rijweg voor de apotheek op de Grote Markt verdwijnt, zodat het plein een kwart groter wordt. Dat schept veel meer mogelijkheden voor evenementen. Zo herwint de Grote Markt haar grandeur.”

 Sven Dillen

Zilverlindes

Ook het groen op het plein moet daaraan bijdragen. “Er komen drie monumentale zilverlindes”, gaat Libert verder. “De zijstraten die ook aangepakt worden, zoals de Kleine Maastrichterstraat, de Kortstraat en de Havermarkt, krijgen dezelfde straatstenen zodat we tot een mooi geheel komen. Alleen voor de aanleg van de Hoogstraat en het eerste gedeelte van de Havermarkt bekijken we nog of we die gelijktijdig uitvoeren. Vermits aan het oude gerechtshof nog verbouwingen gepland staan, lijkt het zinvoller om te wachten tot er daar geen werfverkeer meer passeert. En de Hoogstraat koppelen we mogelijk los om niet alles tegelijk open te moeten leggen.”

Eindelijk beweegt er iets, want nu trek ik elke dag onkruid uit tussen de kasseien van de Markt horecabaas Benny BYLOOS

Het Hasseltse centrum zal daardoor wel nog een hele tijd met wegenwerken te kampen hebben. “We nemen de bluts met de buil”, geven burgemeester Vandeput en schepen voor Lokale Economie Rik Dehollogne (N-VA) toe. “Dat hebben we ook met de handelaars besproken. Een campagne zal duidelijk maken dat de handelaars ten alle tijde bereikbaar blijven. Maar door door te duwen, kunnen we de periode met hinder zowat met de helft inperken. De werken leggen we alleen stil tussen kerstmis en nieuwjaar.”

Winterterras

De terrassen blijven beschikbaar tot half januari 2020, in maart moeten de nieuwe vaste constructies voor de winterrassen klaar zijn. “En in het midden van de Grote Markt is voortaan plaats om ook tijdelijke zomerterrassen te plaatsen. Bovendien wordt het plein overdag verkeersvrij.”

Omdat het verlengde van de Koning Albertstraat door de Grote Markt wordt opgeslorpt, moeten Hendrik en Katrien wel verhuizen. “Naar de rand van het plein, vlak voor de apotheek.”

Veel plannen en veel verandering dus voor de Grote Markt. Benny Byloos, die vier horecazaken op de Grote Markt uitbaat, is tevreden. “Eindelijk beweegt er iets. De markt is nu compleet op. Elke dag trek ik hier onkruid uit tussen de kasseien. Dat we inspraak kregen in de aanpak en timing is een goede zaak. En dat de terrassen in de winter vervangen worden, is qua timing natuurlijk ook ideaal.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws