Vermoedelijk asbest vrijgekomen tijdens felle brand: woning totaal verloren bij aankomst brandweer

Een felle brand heeft gisteravond in de Vlasstraat in Balen een woning in de as gelegd. De oorzaak van het inferno is voorlopig onbekend. Bij de brand is vermoedelijk asbest vrijgekomen.

Marc Peeters

Rond 20.30u kregen de hulpdiensten meerdere meldingen binnen van een uitslaande brand. “Ik was als eerste hulpverlener ter plaatse, maar door de grote hitte kon je de woning toen al niet meer benaderen”, weet Jef Van Meensel van brandweer Balen. “De brand woedde in de linkse van twee tegen elkaar gebouwde woningen. Voor mij was het meteen duidelijk dat de brandende woning al totaal verloren was. We hebben ons dan ook geconcentreerd op het vrijwaren van het aanpalende pand. Daar zijn we grotendeels in geslaagd, al is er vermoedelijk wel schade aan het dak.”

Nyrstar

In de dakbedekking van de vernielde woning zat wellicht asbest. “De rookwolk is gelukkig niet in de richting van de huizen in de buurt gewaaid, maar wel over het kanaal naar de bedrijfsterreinen van Nyrstar”, weet de burgemeester van Balen Johan Leysen (CD&V). “Het bedrijf is op de hoogte gebracht en heeft ook onmiddellijk enkele beschermende maatregelen genomen. Morgenvroeg (vrijdag, red.) gaan we onderzoeken of er een besmetting is en welke maatregelen er moeten genomen worden. Ook de beheerder van het kanaal zal gecontacteerd worden.”

Over de oorzaak van de brand was er gisteravond nog niets bekend. Gezien de omvang van de verwoesting zal dit niet meteen duidelijk worden. De brand wordt hoe dan ook onderzocht. Volgens de buren stond het huis leeg en was er niemand aanwezig. De eigenaar zou in Nederland wonen.