Een maquette toont de totaal nieuwe wijk die de schimmelwoningen moet doen vergeten
Foto: VRT NWS

Moderne tuinwijk vervangt afgebroken 'schimmelwoningen' in Bernadettewijk in Gent

In Gent is het masterplan voor de nieuwe Bernadettewijk voorgesteld. Daarin is plaats voor 250 sociale woningen, groen, een buurtsuperette en een dokterspraktijk. De oude wijk kwam 6 jaar geleden in opspraak, na een VRT-reportage die de slechte staat van de 'schimmelwoningen' aankaartte. Die zijn intussen helemaal afgebroken.

Enkele weken voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen leerde heel Vlaanderen de Bernadettewijk in Gent kennen. In een VRT-reportage werd de erbarmelijke staat van de sociale woningen aangekaart. Het bracht het toenmalige stadsbestuur in verlegenheid. Na de verkiezingen is beslist dat een renovatie niet meer kon, de hele wijk werd gesloopt. 

De oude tuinwijk, die een eeuw oud was, is nu een braakliggend terrein. Op de site plant de stad een nieuwe Bernadettewijk, die er totaal anders uitziet. Het masterplan van het ontwerpteam is net voorgesteld. "Het wordt een moderne, autoluwe tuinwijk met veel groen en open ruimte", zegt Milou Chênevert van het Nederlandse bureau De Nijl Architecten. 

In de wijk is plaats voor 250 sociale woningen. Dat zijn er 60 meer dan in de gesloopte wijk. "Er is een ondergrondse parking voor bewoners. Bezoekers kunnen op parkeerplaatsen aan de rand van de wijk terecht. Zo hebben we extra ruimte", stelt schepen Tine Heyse (Groen). 

"We hebben zoveel mogelijk plaats gecreëerd voor ontmoeting, rustige straten waar kinderen veilig kunnen spelen. Het moet de leefbaarheid verhogen", benadrukt Chênevert. "We zaten hier met een verkommerde oude wijk, met veel problemen. Ik ben heel blij met dit mooie ontwerp", zegt Marc Heughebaert van de sociale woonmaatschappij Thuispunt. 

BEKIJK - De bewuste reportage die VRT NWS op 1 oktober 2018 heeft uitgezonden:

Videospeler inladen...

Levenslang in de sociale wijk wonen

"150 woningen hebben 2 of 3 slaapkamers. Ze zijn voor gezinnen met kinderen. Er is soms een extra bouwlaag, met een appartement voor mensen zonder kinderen. We voorzien enkele appartementsblokken, voor alleenstaanden", gaat Heughebaert verder. 

De bedoeling is dat mensen levenslang in de wijk kunnen blijven wonen. "Als de kinderen het huis uit zijn, kunnen ze verhuizen zonder hun sociale netwerk op te geven. Op die manier komt een gezinswoning ook opnieuw vrij. Zo blijft de wijk jong." 

Ruimte voorzien voor buurtwinkel, dokter en 'klusserette'

Het ontwerpteam heeft de eerste plannen bijgestuurd na overleg met de buurt. "Er zijn ook ruimtes voorzien voor zaken waar een grote vraag naar was: een buurtwinkel, een dokterspraktijk en een klusserette (waar klusmateriaal voor de hele wijk wordt bewaard). Voor de kerk willen we een nieuw plein met een wekelijkse markt", zegt Chênevert. 

Het grote masterplan is nu af en moet goedgekeurd worden door het Gentse stadsbestuur. Als dat gebeurt, kunnen de architecten de plannen verder verfijnen. Het is de bedoeling dat de nieuwe wijk er tegen 2029 komt. Hoeveel het hele project zal kosten is nog niet duidelijk, de bouwkosten van de woningen worden voorlopig op 40 miljoen euro geraamd. 

Buurtbewoners bestuderen de nieuwe plannen
Foto: VRT NWS

Meest gelezen