De ‘Nindse Bende tegen Kanker’ van Florence en Fabienne (centraal) neemt met drie ploegen deel aan de 1.000 kilometer.© Leen Van de Sande

Florence en Fabienne nemen deel aan 1.000 kilometer nadat ze borstkanker hebben overwonnen: “We weten waarvoor we dit doen”

Putte/Tremelo -

De meeste deelnemers van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker hebben een erg sterke persoonlijke motivatie. Want iedereen wordt ooit van dichtbij of veraf geconfronteerd met kanker. Ook de Nindse Bende tegen Kanker. “We begonnen met het team nadat we borstkanker hadden overwonnen”, zeggen Florence en Fabienne.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Mechelaar Cederic (32) fietst 1.000 km voor Kom op tegen Kanker voor overleden papa: “Ik nader de leeftijd die hij had toen hij stierf”

De Nindse Bende tegen Kanker ontstond in 2018 en groeide in enkele jaren uit tot een team met drie ploegen aan de start van de 1.000 kilometer en met renners uit onder meer Tremelo en Putte. “Ik kreeg de diagnose borstkanker en na mijn behandeling reed ik al eens een rit van de met een ander team. Zo kon ik die donkere periode afsluiten”, vertelt Florence Haeck. “Nadien ontstond het idee om een eigen team op te richten.”

Dat groeide in 2019 tot twee en inmiddels zelfs drie ingeschreven ploegen. “In 2021 werd ook ik getroffen door borstkanker en na de behandeling besliste ik om met dezelfde motivatie als Florence opnieuw mee te fietsen met het team”, zegt Fabienne Vermunicht. “Florence en ik werden goede vriendinnen toen onze dochters, Pauline en Mila, samen op school zaten. Ondertussen is onze ploeg een echt familiegebeuren geworden.”

Fietsers Pauline en Tom van de Nindse Bende tegen Kanker bij hun aankomst in Mechelen.© Leen Van de Sande

Want ook de dochters rijden ondertussen mee, net als enkele andere familieleden. “Ook al zijn Pauline en Mila nog maar 17 jaar, ze staan erop om mee te fietsen. Vorig jaar waren ze zelfs bij de jongste deelnemers.”, zegt Florence. “Voldoende financiële middelen bij elkaar krijgen is niet evident. Af en toe denken we er dan ook aan om te stoppen, maar dat zouden de meisjes niet laten gebeuren, denk ik. En uiteindelijk krijgen we er zelf ook altijd weer zin in.”

Kippenvel

Om 16.500 euro startgeld in te zamelen, organiseert de Nindse Bende tegen Kanker verschillende acties. “Zo houden we een ontbijt en brunch en verkopen we matten- en rijsttaartjes”, klinkt het. “Het is hard werken, maar we weten waarvoor we het doen, want we verloren ook al familie en vrienden aan de ziekte. We doen dit voor iedereen die door kanker getroffen wordt en de 1.000 kilometer geeft ons nog ieder jaar kippenvel. Volgend jaar zijn we er dus zeker opnieuw bij.”

LEES OOK: IN BEELD. 1.000 km voor Kom op tegen Kanker gestart met recordaantal teams: “Er is nog veel solidariteit en optimisme”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners