Doodgewaande leider van Colombiaanse FARC duikt plots weer op in video

Ivan Marquez.© AP

De doodgewaande vroegere nummer twee van de voormalige Colombiaanse guerrillabeweging FARC, Ivan Marquez, is zaterdag opnieuw opgedoken in een video. Daarin spreekt hij zijn steun uit voor de voorstellen van de regering van president Gustavo Petro.

mts
Bron: BELGA

Marquez nam de wapens weer op na het historische vredesakkoord tussen de regering en de FARC in 2016. Hij leidt een van de dissidente facties met de naam Segunda Marquetalia, die volgens de Colombiaanse militaire inlichtingendiensten zowat 1.600 strijders telt.

In juli speculeerden lokale media dat de vroegere FARC-leider dood zou zijn. Hij zou bij een aanval in Venezuela in 2022 zijn omgekomen. De regering ontkende die info echter en in maart had de politie gezegd dat Marquez zich in Colombia bevond.

Nu heeft de rebellenleider zich ook weer getoond in een video van 16 minuten. Daarin zegt hij onder andere voorstander te zijn van een voorstel van Colombiaans president Gustavo Petro om een grondwetgevende vergadering op te richten.

Marquez nam deel aan de onderhandelingen die in 2016 tot de demobilisatie van de FARC leidden. Hij keerde daarna ook terug naar het burgerleven en werd verkozen tot senator, maar midden 2019 koos hij weer voor het leven als guerrillaleider.

In februari hadden de Colombiaanse regering en Segunda Marquetalia aangekondigd dat ze onderhandelingen zouden openen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen