Direct naar artikelinhoud

Politierechter D’Hondt streng voor deelnemers trouwstoet: "Hoort niet thuis in onze maatschappij"

Politierechter Peter D'Hondt.Beeld PhotoNews

In de politierechtbank van Dendermonde staan 18 beklaagden terecht nadat ze een grote trouwstoet hebben gehouden op de E17 in Lokeren. Een 20-tal voertuigen nam deel aan de stoet en veroorzaakten gevaarlijke taferelen op de drukke snelweg. Acht beklaagden riskeren hun voertuig kwijt te raken. "Huwelijkskaravanen horen niet thuis in onze maatschappij en wekken agressie op", aldus Peter D'hondt.

Politierechter Peter D'hondt richtte zich onmiddellijk tot alle beklaagden die aanwezig waren in de rechtbank. "Het is misschien gebruikelijk bij jullie, maar bij ons alleszins niet. Jullie hinderen het verkeer, veroorzaken gevaarlijke situaties en beginnen zelf te dansen op de snelweg", klonk het. "Dit wekt bijzonder veel agressie en zelfs racisme op bij andere bestuurders, jullie moeten toch begrijpen dat dat niet de bedoeling kan zijn. Er zijn al genoeg racisten, eigenlijk probeer ik jullie te beschermen."

De meeste beklaagden gaven toe dat de trouwstoet er ver over ging, maar minimaliseren ook allemaal hun eigen rol. "Ik heb er niets op tegen dat jullie feest vieren, maar niet op de openbare weg. Zet desnoods een emmer op jullie hoofd en dans dan zoveel je wilt, maar kruip niet achter het stuur om dit soort toeren uit te halen", besloot de politierechter.

De feiten waren hallucinant en werden ook getoond aan de hand van video's van de beklaagden. Daarop was te zien hoe er werd gedanst, geroepen en veel gas gegeven terwijl ze stil stonden. "Hallucinante feiten. Het wordt gezien als de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het absoluut niet", aldus de procureur. "Ik ben dan ook van oordeel dat ik voor elke beklaagde artikel 42 mag vragen en ze voorgoed ongeschikt verklaren. Dit gedrag toon aan dat ze niet kunnen rijden", klinkt het.

'Zet desnoods een emmer op jullie hoofd en dans dan zoveel je wilt, maar kruip niet achter het stuur'
Peter D'hondt

Stoet uit verkeer gehaald

Op 11 februari 2017 ontving de politie meldingen over een huwelijksstoet van een twintigtal voertuigen. De karavaan situeerde zich op de E17 ter hoogte van Lokeren in de richting van Kortrijk, en zette zich voort op de R4 richting Terneuzen. 

De politie kwam ter plaatse en haalde de stoet uit het verkeer. Uiteindelijk konden er 18 verdachten geïdentificeerd worden. Het gaat om mannen van Turkse afkomst uit Lokeren, Turnhout en Antwerpen. 

Beelden van de trouwstoet op de E17 richting Kortrijk ter hoogte van Nazareth.Beeld RV