Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

4 redenen waarom je StudioMama moet kennen:‘We denken altijd in functie van ruimte’

Een van de druk bezochte installaties tijdens de voorbije design week in Milaan kwam van het Londense designbureau StudioMama. In opdracht van MINI Living, de denktank voor wonen in de stad van automerk MINI, maakten ze een concept voor kleine woningen voor singles in een oude fabriek. We zoomen in op het creatieve brein achter deze installaties.

Installaties van StudioMama op Salone del Mobile in Milaan.Beeld MINI Living

1. Nina Tolstrup, mede-oprichtster van StudioMama: “Ik heb economie en bedrijfsmanagement gestudeerd en werkte aanvankelijk als marketing strateeg. Bij elk project dat ik runde trok ik alles naar me toe en deed dus veel te veel. Na een tijdje besefte ik dat ik veel liever aan de andere kant van de vergadertafel wou zitten. Ik nam ontslag en ging design studeren in Parijs. Toen ik mijn diploma had, werkte ik een tijdje bij een trend forecasting bureau en maakte ik fotoreportages voor Deense tijdschriften. Toen ontmoette ik Jack, familienaam ‘Mama’. In 2000 richtten we samen Studiomama.”
Ze ontwierpen samen meubels voor onder andere Marc by Marc Jacobs in 2013 en voor de Britse ontwerper David David. En dit jaar klopte MINI Living bij hen aan voor de installaties op ‘Salone del Mobile’. “Of het nu om meubelontwerpen of architectuur gaat, we denken áltijd in functie van ruimte.”

Lees verder onder de foto.

Oke Hauser en Esther Bahne van MINI Living, Nina Tolstrup van StudioMama.Beeld MINI Living

2. In september loopt elk jaar de interieurbeurs 100% Design in Londen. Voor de editie van 2008 vroeg de organisatie aan tien designers om iets te ontwerpen dat ze konden delen met het grote publiek, ‘open source’ zoals dat heet. StudioMama maakte toen een ontwerp waarmee je zelf je eigen buitenkeuken kon maken.
“Het is een technisch ontwerp, dus niet voor beginners. Wat we er mee wilden bereiken, was dat mensen ermee naar een lokale schrijnwerker of meubelmaker zouden trekken, om de economie in de buurt te stimuleren.” De Pdf-file staat nog steeds op hun website, je kan hem downloaden voor 10 pond in de online winkel. “Je kan op onze website ook een plan kopen om een staande lamp, stoel of lounge chair uit paletten te maken. Of om een kinderspeelhuis te bouwen waar kinderen in kunnen slapen.”

Lees verder onder de foto.

StudioMama maakte een ontwerp voor een eigen buitenkeuken.Beeld StudioMama

3. StudioMama maakte in 2017 een ontwerp voor een huisje op 13m² in Londen. Ter vergelijking: de gemiddelde garage meet al snel 18m². Op die beperkte oppervlakte voorzagen ze een inklapbed, een werkruimte, een lounge, een keuken, een klein badkamertje met wc, een opbergkast en een eetplaats. Alles op- en inklapbaar, moduleerbaar en met schuifdeuren als deuren. Het geheel oogt als de binnenkant van een luxe kampeerwagen maar dan wel met een mooie afwerking in Scandinavische stijl. Denk licht houten panelen en strakke vormgeving en een kleurenpalet in zachte pastels zoals lichtroze en lichtgeel.
“Het project was een oefening in het zoeken naar wat we écht nodig hebben om comfortabel te leven en speelde in op de actuele nood aan kleine woonruimtes.” Dat het een van de meest gelezen artikels was op de populaire Britse designwebsite ‘Dezeen’, bewijst dat het onderwerp vandaag inderdaad trending is.

Lees verder onder de foto's.

Het 13m² huis in Londen.Beeld StudioMama
Het 13m² huis in Londen.Beeld StudioMama

4. Op dit moment werkt StudioMama onder andere aan de reconversie van een magazijn tot een coworking space in Londen en zijn ze bezig met het omvormen van een serre tot een tuinstudio. Daarnaast ontwerpen ze een reeks producten voor een hotel op het Canadese eiland Newfoundland.

Benieuwd naar het werk van Studiomama? Bekijk hier hun installatie ‘Built By all’ voor MINI Living op Salone del Mobile of neem een kijkje op studiomama.com.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel