maandag 17 juni 2019 - Games & multimedia
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

CEO Bart De Groote van Mobile Vikings: “Wij willen een prijsvechter zijn.” Sven Dillen

De Vikings zijn terug

HASSELTDe Mobile Vikings staan er weer. Vandaag lanceert de Hasseltse virtuele mobiele operator een abonnement voor ongelimiteerde data, sms’en en bellen aan 29 euro per maand. Dat is pakweg een kwart goedkoper dan de vergelijkbare abonnementen van de andere, grote spelers.

Er is flink wat water door de Demer gevloeid. Maar sinds de Hasseltse virtuele operator Mobile Vikings van aandeelhouder wisselde en een nieuwe netwerkleverancier ging zoeken, steken ze de neus weer aan het venster. “Met dezelfde ambitie als weleer: de luis zijn in de pels van de grote operatoren”, zegt de nieuwe CEO Bart De Groote van Mobile Vikings.

De tegendraadse operator Mobile Vikings komt uit een flink dal. Als Limburgse start-up, met onder meer Frank Bekkers en Koen De Smedt aan de wieg, wist de operator met zijn prepaid kaarten de eerste vier jaar 100.000 Vikingen te verleiden. Twee jaar later waren dat er al 200.000. In 2015 nam Medialaan, het moederbedrijf van onder meer VTM en Qmusic, Mobile Vikings over. Al die tijd maakte de operator gebruik van het netwerk van Base. Toen die laatste echter overgenomen werd door Telenet, legde de Europese Commissie voorwaarden op, om “de gezonde concurrentie op de Belgische markt te handhaven”. Base verkocht zijn belang van 50 procent aan Medialaan, dat zo op zoek kon naar een nieuw netwerk. Dat werd uiteindelijk Orange Belgium.

Migreren

Maar die overgang liep niet van een leien dakje. Het regende klachten bij Mobile Vikings, dat vooral populair is bij 18- tot 34-jarigen met veel datagebruik. “Dat heeft ons inderdaad klanten gekost”, blikt Bart De Groote een laatste keer terug. “We moesten dan ook drie technische migraties realiseren. Tenslotte moesten we al onze gebruikers overzetten van het Base- naar het Orange-netwerk. Die megajob is ondertussen voor 95 procent geklaard. We moeten enkel nog wat klanten in het buitenland overzetten. Die overzetting kan immers enkel via het Belgische netwerk gebeuren. We zijn nu klaar om weer frontaal in de aanval te gaan. Met dezelfde ambitie als bij de start. Alleen doen we dat nu als Full MVNO (mobile virtual network operator). Dat is wat anders dan handelen in prepaid telefoonkaarten.”

Abonnement

Vanaf vandaag maandag lanceert Mobile Vikings daarom de abonnementsformule voor ongelimiteerde data, sms’en en bellen aan 29 euro per maand. “Dat is meteen een kwart goedkoper dan de vergelijkbare andere abo’s in België”, zegt De Groote. “Zowel Test-Aankoop als regulator BIPT hebben recent nog gestipuleerd dat België veel te duur blijft voor telecom. We willen absoluut een prijsvechter zijn. We zijn dat ook verplicht aan onze 300.000 klanten (die van JIM Mobile meegeteld): veelal jonge consumenten en heavy users, die leven, studeren of werken, én slapen met hun smartphone.” De bestaande abo-klanten van Mobile Vikings met een hoger tariefplan zullen automatisch naar de nieuwe formule worden overgezet. Ze hoeven geen initiatief te nemen en zullen meer krijgen voor minder geld. “Het kan in het slechtste geval wel een paar weken duren. Het hangt immers af van de cyclus van hun factuur”, aldus De Groote.

Hasselt

Sinds de megadeal tussen Roularta en De Persgroep in 2017, zit Mobile Vikings onder de paraplu van de mediagroep DPG, die zoals bekend een nieuw onderkomen voor zijn media-activiteiten bouwt in Antwerpen. Mobile Vikings en zijn bijna 80 medewerkers verhuizen echter niet mee. “Wij zijn hier om te blijven op de Corda Campus in Hasselt. Er zijn geen aanwijzingen dat de Mobile Vikings van hier straks verkassen naar Antwerpen”, aldus nog De Groote.

Wie is Bart De Groote?

• Geboren in 1969 in Sint-Katelijne-Waver

• Woont in Edegem

• Studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen en Internationale Economie aan de KU Leuven

• Haalde zijn MBA aan de University of Chicago

• Startte zijn carrière in 1994 bij Euroclear in Brussel, de grootste afwikkelaar van internationale waardepapieren

• Groeide van 1998 tot 2013 door tot chief marketing officer bij de toenmalige operator Mobistar

• Ging in 2014 aan de slag bij de NMBS als algemeen directeur marketing & sales

• Is sinds januari 2019 directeur telco & online services bij DPG Media en CEO van Mobile Vikings.(dc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws