Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Twee Korea's onderhandelen over familieherenigingen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (l.) en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tijdens de top in april.Beeld AP

Vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Korea hebben vandaag onderhandeld over reünies van familieleden die al sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) van elkaar gescheiden zijn. Dat berichtten Zuid-Koreaanse media.

De gesprekken werden gehouden op Kumgangsan, een berg in het zuidoosten van Noord-Korea. Ze zijn het gevolg van de top eind april tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Daarop werd een akkoord bereikt om familiereünies te houden op 15 augustus. Op die datum – de nationale bevrijdingsdag – vieren beide landen de capitulatie van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zuid-Korea hoopt dat de nieuwe onderhandelingen zullen leiden tot regelmatig contact tussen de gescheiden families. De delegatie van Seoel wil onder meer een permanente briefwisseling en huisbezoeken mogelijk maken. In Zuid-Korea zijn momenteel nog 57.000 bij het Rode Kruis geregistreerde mensen met familie in Noord-Korea in leven. Het merendeel van hen is ouder dan 70 jaar. De laatste hereniging vond plaats in 2015.

Lees verder onder de foto.

De Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse leider steken samen de grens van de gemilitariseerde zone over.Beeld AP

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog in staat van oorlog, maar sinds 1953 is er wel een staakt-het-vuren van kracht. Na een periode van hoog oplopende spanningen door de nucleaire ambities van Pyongyang, werd 2018 een jaar van hernieuwde toenadering van Noord-Korea met Zuid-Korea en de Verenigde Staten.