Videospeler inladen...

Akkoord voor Brusselse regering is rond: mét Open VLD, zonder MR

Groen, Open VLD, one.brussels-SP.A, PS, Ecolo en DéFI hebben vannacht de onderhandelingen voor een Brussels regeerakkoord afgerond. Dat heeft een onderhandelaar rond 3.30 uur gemeld aan het persagentschap Belga. Deze namiddag wordt het akkoord voorgesteld op een persconferentie.

Nog geen week na de verkiezingen op 26 mei sloten Groen, Open VLD en de socialistische lijst one.brussels-SP.A aan Vlaamse kant een akkoord om samen de Nederlandstalige kant van de Brusselse regering te vormen. Half juni volgden de PS, Ecolo en DéFI aan Franstalige kant. De zes partijen onderhandelden sinds begin juli samen over een Brussels regeerakkoord.

De gesprekken waren in een finale fase beland, maar het werd uiteindelijk nog een moeilijke bevalling, nadat Open VLD maandag voor de tweede keer tijdens de formatie de deelname van de MR op tafel gelegd had. Na een schorsing van de plenaire vergadering maandag liep de vergadering van dinsdag vijf uur vertraging op omdat Open VLD nog intern overleg tussen partijvoorzitster Gwendolyn Rutten en de onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz nodig had. Maar even voor 18 uur kon de ultieme vergadering starten.

Omstreeks 20.30 uur verlieten de onderhandelaars het Brussels Parlement om op een geheime plek verder te werken in een beperkte delegatie. Het duurde tot woensdag 3.30 uur tot er witte rook kwam uit de schoorsteen van het kabinet van ontslagnemend minister-president en formateur Rudi Vervoort (PS - foto).

Een andere bron meldt dat er mogelijk ook nu nog een aantal inhoudelijke knopen moeten worden doorgehakt. Ook de verdeling van de bevoegdheden moet nog worden afgerond. Wel is zeker dat het akkoord later op de dag wordt voorgesteld.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Vanavond stemming, morgen eedaflegging

In de (voor)avond is het dan aan de zes partijen om hun fiat te geven op hun toetredingscongressen, waarna de namen op de verschillende ministerposten geprikt zullen worden. De Brusselse regering bestaat uit een taalneutrale minister-president, vier ministers (twee Franstalige, twee Nederlandstalige) en drie staatssecretarissen (twee Franstalige, één Nederlandstalige).

Morgen volgt dan de eedaflegging en legt de minister-president, wellicht opnieuw Rudi Vervoort, de regeringsverklaring af in het Brussels Parlement, dat na een debat vrijdag of zaterdag het vertrouwen moet geven. Daarmee zouden de zes coalitiepartners alvast hun eerste belofte nakomen: een Brusselse regering voor de nationale feestdag op 21 juli.

Na de regering van de Duitstalige Gemeenschap is de Brussels regering de tweede bewindsploeg die na de verkiezingen van 26 mei gevormd is.

Wat staat er in dat akkoord?

Wat zit er zoal in dat akkoord? VRT NWS-journaliste Nina Verhaeghe heeft de stukjes informatie die de voorbije weken lekten, samengelegd. "We weten dat er een behoorlijk stuk over mobiliteit in zit: over de zone 30 vanaf 2021, de derde metrolijn, nieuwe tramlijnen, een verbod op dieselwagens vanaf 2030 in het hele gewest en ook een verbod op andere verbrandingsmotoren, wellicht vanaf 2035."

De vraag is ook of er een stadstol komt, een heffing voor auto' s die de stad binnenrijden, waar eerder sprake van was. "Het is niet duidelijk of dat ook in het regeerakkoord staat", zegt Verhaeghe.

"Er komen grote investeringen in sociale woningen, want Brussel heeft een grote achterstand, en ook in isolatie van sociale en andere woningen. En er is gepraat over woonfiscaliteit, over het aantrekkelijker maken om de eerste gezinswoning aan te kopen. Daarvoor zouden de registratierechten verder verlaagd worden."

Verder lag er een project rond tweetalig onderwijs op tafel. "In eerste instantie wordt dat een pilootproject, maar als je daar echt naartoe zou gaan, is maar de vraag wie de inrichtende macht wordt. Kan het gewest dat doen, want dat is meer een gemeenschapsbevoegdheid?"

En dan is er ook gepraat over de uitbreiding van de aanpak van jonge werklozen. "Zij zullen worden aangeklampt met voorstellen voor opleidingen en stages. Dat kost veel geld, maar er is sprake van om dat geleidelijk aan uit te breiden."

Meest gelezen