© kps

STANDPUNT. Honderden jobs voor Oosterweel: eerst zoeken bij eigen werklozen

Antwerpen telde in 2018 zo’n 11.000 langdurig werklozen, mensen dus die al minstens twee jaar stempelen. Dat is dan het cijfer alleen voor de stad. Voor de provincie waren het er zo’n 23.000. In Vlaanderen zijn stad en provincie koploper in de werkloosheidsstatistieken. Goed dus dat de VDAB en Lantis (het vroegere BAM, de instantie dus die voor de overheid de Oosterweelwerken beheert) de handen in mekaar slaan. Als er in de komende jaren honderden jobs moeten worden ingevuld ter ondersteuning op en rond de werven, naast de eigenlijke wegenbouwers, voor logistiek, catering en bewaking en dergelijke, dan dicteert het gezond verstand dat je die mensen eerst gaat zoeken bij de eigen werklozen.

Dirk Hendrikx

Nog groter is die urgentie bij jonge werklozen. Maar liefst 24% van de jongeren onder de 25 jaar in de stad was vorig jaar werkloos. Vaak gaat het om schoolverlaters, jongeren die zonder diploma de schoolpoort achter zich dichttrekken, en vaak hebben ze allochtone roots. Op jonge leeftijd belanden ze zo al in een vicieuze situatie: laaggeschoold, een vreemd klinkende naam (dat solliciteert moeilijker), een minimuminkomen en weinig perspectieven. Geen ideaal begin van de actieve loopbaan. Als dit uitmondt in langdurige werkloosheid, wordt het helemaal lastig.

Er gebeurt best wel wat om hieraan te verhelpen, maar echt spectaculair kan je de vooruitgang niet noemen. Denk aan de meest recente cijfers over schoolverlaters in Antwerpen. Dat rapport was niet goed.

Daarom doet de oproep van provinciaal VDAB-topman Bjorn Cuyt deugd: een project als Oosterweel kan een merkbaar verschil maken. Alleen is het makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe overtuig je mensen om hun kans te wagen voor een opleiding en een job waar ze misschien niet om staan te springen? Hoe moet de samenwerking met Lantis en de stad concreet verlopen?

De VDAB heeft zelf de middelen in handen om druk te zetten als dat nodig is. In 2017 werden in Vlaanderen 11.569 mensen tijdelijk geschorst omdat ze te weinig moeite deden om een job te vinden. Is dat genoeg? De VDAB was tot op heden geen voorstander van het automatisch stopzetten van uitkeringen na verloop van tijd, zoals dat in andere landen gebeurt en zoals N-VA en Open Vld dat willen invoeren. De consequentie is dat ze ten volle de verantwoordelijkheid op zich nemen om een effectief activeringsbeleid te voeren. Als het lukt, kan Oosterweel ook voor de tewerkstelling een mooi project worden.

.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER