© Frederik Beyens

Hier eet je de lekkerste nasi goreng

Nasi goreng, het nationale gerecht van Indonesië, is ideaal om restjes van de vorige dag op te werken met als basis rijst uiteraard. Nasi betekent ‘gekookte rijst’, terwijl goreng ‘gebakken’ betekent. De oorsprong komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied. Gekookte rijst die achteraf gebakken wordt en uiteraard gemengd met andere dingen om het gerecht zijn echte typiciteit te geven.

Luc Hoornaert

Op zijn best is nasi goreng een gerecht met een erg hoog comfortfoodgehalte. De balans en de beet zijn hier zo belangrijk en maken het tot een enorm populair gerecht.

IJkpunt: 5 Flavors Mmei

Chef Leun Kwai Lam is een meer dan begenadigde chef die de kunst beheerst om je in vervoering te brengen met zowel eenvoudige als uiterst complexe Chinese bereidingen. Hij is een van die chefs die touched by an angel lijken.

Zijn beheersing van cuissons is buitengewoon en daarmee is zijn restaurant veruit het beste en meest opwindende van wat er in België te vinden is. De enige die kan wedijveren met sterrenzaken uit Hongkong en Singapore. En dat gewoon op het Antwerpse Zuid.

Volkstraat 37, 2000 Antwerpen, 03-281.30.37

© Frederik Beyens

Authentiek Chinees: Fong Mei

Kwaliteit primeert in dit eenvoudige eethuis. Ook hier vind je de ware beheersing die zo eigen is aan de getalenteerde Chinese chefs die in een mum van tijd een arsenaal aan diverse gerechten op tafel kunnen toveren, alsof het hen geen moeite kost.

Een perfecte nasi goreng is hier de norm, maar uiteraard is dat niet het enige waarvoor je bij Fong Mei moet zijn. Een mooi, sympathiek en ongedwongen adres dat tot de absolute top behoort wanneer het over karaktervol Chinees eten gaat.

Van Arteveldestraat 65, 2060 Antwerpen, 03-225.06.54

Indonesisch: Kartini

Recht tegenover het huis waar ik geboren ben, herinner ik mij nog goed de opening van dit Indonesische eethuisje (1989) alsof het gisteren was. Uiterst sympathieke mensen die de Antwerpenaars hebben geleerd wat Indonesisch eten echt is.

Hier eet je niet de Chinese variant van nasi, maar de originele Indonesische versie die dient als drager voor een areaal van andere mooie gerechten. Uiteraard kan dit ook als gerecht an sich. Laat je verleiden en leer deze rijke Indonesische smaken kennen.

Oude Koornmarkt 64, 2000 Antwerpen, 03-226.44.63

Oudste: Tai Ton

Tai Ton is – naast Wah-Kel in Antwerpen – een van de oudste Chinese restaurants van ons land en bevindt zich in het Kempense Herentals. Deze zaak is een erg mooie ambassadeur voor de rijke Chinese keuken. Hier wordt met focus en verfijning gekookt en gewokt. Een bewijs is de schare trouwe fans die wekelijks hun weg vinden naar dit restaurant.

De beignets van kippenlever zijn legendarisch en de nasi is trefzeker van smaak en textuur, een hommage aan de grote Chinese gastronomie.

Bovenrij 41, 2200 Herentals, 014-21.20.01