"Ontluisterend" rapport bevestigt wanpraktijken in OCMW-rustoord: “De waarheid komt eindelijk aan het licht”

© dkr

Het rapport van de Zorginspectie bevestigt de wanpraktijken in Hof ten Doenberghe, het woonzorgcentrum van het OCMW in Hoeilaart. Het parket van Halle-Vilvoorde zegt dat het verder onderzoek voert.

Ruben De Keyzer

LEES OOK. Parket onderzoekt mogelijke wanpraktijken in Hoeilaarts rusthuis: “Geen insuline voor diabetici, geen morfine voor wie op sterven ligt”

Zowel het onderzoek van het parket als het onderzoek van de Zorginspectie is er gekomen nadat een anonieme werkgever begin oktober de alarmbel had geluid. Twee weken later zei OCMW-voorzitter Wilfried Van Raemdonck (PRO Hoeilaart) dat hij het rapport van Zorg en Gezondheid had mogen inkijken, en dat daarin geen wantoestanden waren gemeld. Volgens de Zorginspectie is dat niet correct. Er zou sprake zijn van een brutale omgang tussen medewerkers en bewoners, en de medische procedures worden onvoldoende opgevolgd.

Ontslagen of weggepest

“Ik ben blij dat de waarheid toch aan het licht komt, voor alle mensen die geleden hebben. De leidinggevenden waren erg goed op de hoogte. Maar werknemers die de wantoestanden aankaartten, werden aan de deur gezet of weggepest. De directie en de OCMW-voorzitter probeerden te doen alsof er niets aan de hand was. Nu krijgen ze het deksel op de neus.”

Ontluisterend

Youri Vandervaeren, CD&V-­fractieleider in de OCMW-raad, vindt het jammer dat er niet open en eerlijk werd gecommuniceerd. “Het woonzorgcentrum heeft altijd beweerd dat er geen problemen waren, maar dit verslag is erg ontluisterend. Zelfs nu blijft het rusthuis de problemen minimaliseren.”

Intern onderzoek vereist

“Ik ben ervan overtuigd dat in ons woonzorgcentrum zeer degelijk personeel werkt dat zeer kwaliteitsvolle zorgen verleent”, aldus Vandervaeren. “Maar elke situatie waarin een oudere verkeerd behandeld wordt, is er één te veel. Een intern onderzoek dringt zich op. Onze partij ijvert voor een sterk actieplan, met een concrete timing, en eerlijke en transparante communicatie zodat we de zaken op de voet kunnen opvolgen.”

Gevolgen

Wat het negatieve rapport concreet betekent voor het woonzorgcentrum, is nog onduidelijk.

“We bespreken nu de mogelijke stappen om de tekortkomingen zo snel mogelijk weg te werken”, meldt de Zorginspectie. “Het is nog te vroeg om ons uit te spreken over de gevolgen die we hieraan geven.”

De bevindingen van het parket worden niet bekendgemaakt zolang het onderzoek loopt.

Zowel de directie van het woonzorgcentrum als de burgemeester van Hoeilaart verwijst voor een reactie naar OCMW-voorzitter Wilfried Van Raemdonck (PRO Hoeilaart). Die was niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen