Direct naar artikelinhoud

Opnieuw wolf gesignaleerd op de Veluwe - landelijk wolvenplan van start

Opnieuw laat een wolf zijn kop zien in Nederland, dit keer op de Veluwe. Experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland hebben op basis van fotomateriaal vastgesteld dat het gesignaleerde dier inderdaad een wolf is. Het is de derde keer dit jaar dat een wolf zich over de Duitse grens waagt.

Op de VeluweBeeld Marcel van den Bergh

De provincie Gelderland laat donderdag weten te starten 'met de activiteiten uit het landelijke wolvenplan'. Dat betekent dat terreinbeheerders zijn geïnformeerd en gevraagd om waarnemingen die bevestigen dat het om een wolf gaat, zoals sporen, uitwerpselen en camerabeelden.

Het beest is volgens de Zoogdiervereniging afgelopen week gezien 'van 't Harde tot aan Arnhem'. Een preciezere locatie wordt niet gegeven, om een toeloop van dierenliefhebbers in de bossen te voorkomen. 'De wolf is gebaat bij rust', zegt een woordvoerster van de provincie Gelderland.

In maart werd langs de A28 tussen Meppel en Hoogeveen een aangereden dode wolf aangetroffen. Na onderzoek bleek het te gaan om een anderhalf jaar oude mannetjeswolf afkomstig uit de roedel Cuxhaven, die leeft in het noorden van Duitsland. In augustus werden in noordoost-Groningen nabij het gehucht Hongerige Wolf 2 dode schapen gevonden. Na analyse bleken zij door wolvenbeten om het leven te zijn gekomen. Vermoedelijk is de wolf na deze actie weer naar Duitsland vertrokken.

De wolf is al pakweg 150 jaar verdwenen uit de Nederlandse natuur. In Duitsland maakt het dier echter sinds de jaren negentig weer een opmars. Dat de wolf zodoende mogelijk ook terugkeert naar Nederland, gaat in kringen van wolvenkenners met grote opwinding gepaard.

In 2015 is er een heus Operationeel Draaiboek Wolf opgesteld, een boekwerk van 61 pagina's waarin tot in detail wordt beschreven hoe er bij het spotten van een wolf gehandeld dient te worden en door wie. Dit heeft dan nog enkel betrekking op fase één, het stadium dat nu is aangebroken: 'Er bevindt zich (af en toe) een zwervende wolf in Nederland.' De volgende fase is dat een eerste wolf zich daadwerkelijk vestigt binnen de landsgrenzen, maar daartoe heeft het beest zich tot nog toe niet laten verleiden.

De wolf is een schuw dier dat niet snel op mensen afkomt

Volgens het Operationeel Draaiboek Wolf hebben de provincies een 'belangrijke taak om Nederlandse boeren en burgers, die het samenleven met de wolf al generaties lang verleerd zijn, te begeleiden in het proces van herkolonisatie'. In het kader daarvan meldde de provincie Gelderland donderdag dat de kans om een wolf tegen te komen klein is. 'De provincie adviseert afstand te houden, honden aan de lijn te houden en de wolf met rust te laten.'

De wolf is een schuw dier dat niet snel op mensen afkomt. Hij voedt zich voornamelijk met wilde hoefdieren, zoals reeën, maar kan het ook gemunt hebben op schapen en geiten. Wie schade aan vee denkt te hebben door toedoen van een wolf, kan dat melden bij het Faunafonds. In sommige gevallen is dan een schadevergoeding mogelijk.