© Walter Saenen

De Roma duikt de keuken in

De Roma opent dit voorjaar vlak naast de deur een eigen restaurant. “Met een fijne plek waar je lekker kunt eten of drinken, willen we ons publiek een extra service bieden en mee investeren in de Turnhoutsebaan en in Borgerhout”, zegt Danielle Dierckx, coördinator van De Roma.

Karin vanheusden

Het enorme pand aan de linkerkant van De Roma (als je met je neus in de richting van de ingang kijkt) staat al jaren leeg. Nochtans heerste er vroeger een gezellige drukte, met eerst crèmerie Sels en later een restaurant onder dezelfde naam.

“We beginnen binnenkort met de renovatie- en inrichtingswerken”, zegt Danielle Dierckx. “Een hele klus, want de ruimte van ongeveer 450 vierkante meter is casco. Behalve alle nutsvoorzieningen moet het pand ook geïsoleerd en brandveilig worden gemaakt. Voor de inrichting en het uitdenken van het concept werken we samen met architecten en met Michiel Thys, de uitbater van het café-lunchrestaurant Walvis in Zurenborg.”

Twee shifts, honderd couverts

Welke look en feel het restaurant zal hebben, is nog niet echt concreet. En over het concept wordt ook nog diep nagedacht. “We nemen een risico, want dit is een serieuze investering. Maar we willen dit heel graag doen – voor de Turnhoutsebaan en voor Borgerhout, maar ook voor onze bezoekers. Ondanks het ruime horeca-aanbod op de Turnhoutsebaan blijven bezoekers ons vragen of we geen leuk eetadresje kennen waar ze voor een concert naartoe kunnen. Met dit restaurant willen we die service bieden: geen snelservice-restaurant, maar een fijne plek waar je op een comfortabele manier lekker kunt eten en snel en efficiënt wordt bediend. We plannen twee shifts, telkens voor honderd couverts. Mensen kunnen ook uitgebreid tafelen, met alles erop en eraan. En verder zal er een ruime bar worden ingericht.

De Roma is momenteel op zoek naar een chef-kok die in het restaurant de culinaire honneurs wil waarnemen. “Hij of zij zal de menukaart samenstellen, maar de insteek is biologisch, met liefst lokaal geproduceerde ingrediënten. En met een uitgebreide keuze aan vegetarische en halalgerechten. Verder willen we ook werken met personeel dat via duaal leren of andere horeca-opleidingen kan worden ingezet, zodat het restaurant ook een sociaal karakter heeft. Voor de inrichting en aankleding willen we een beroep doen op scholen of organisaties die werken met leerlingen in het deeltijds onderwijs of met speciale tewerkstellingsstatuten.

Foto’s gezocht

Het restaurant zal niet worden uitgebaat door vrijwilligers. “Het meeste werk in een restaurant vereist immers specifieke kwalificaties en opleidingen. Verder leent het werk in een restaurant zich minder tot ‘ontmoeting en netwerken’, wat onze sterke vrijwilligersploeg samenhoudt.

Voor de inrichting van het restaurant, dat overigens nog geen naam heeft, wil De Roma de hulp inroepen van de buurt. “Crèmerie Sels was in de jaren 60 en 70 een populaire plek op de Turnhoutsebaan. Heel Borgerhout kwam er over de vloer, weet ik van oudere bezoekers. Ook opvolger, restaurant Sels in de jaren 80 was bekend. Wie oude foto’s heeft van die zaken, mag ons contacteren. We willen ze een ereplek geven in ons restaurant.”

Wie oude foto’s heeft van crèmerie of brasserie Sels op de Turnhoutsebaan kan contact opnemen met De Roma via tim@deroma.be of 03.600.16.56. Wie zich wil aanbieden als chef-kok voor het restaurant van De Roma: job@deroma.be.