Direct naar artikelinhoud

Uitgewezen Most Wanted-crimineel opgepakt in Albanië

Safet RustemiBeeld RV

Safet Rustemi, die sinds deze zomer op de Belgische Most Wanted-lijst staat, is opgepakt in het Albanese Tirana. Dat bevestigt het kabinet van minister van Justitie Koen Geens.

Rustemi moet in ons land een gevangenisstraf van in totaal 22 jaar uitzitten, maar de Dienst Vreemdelingenzaken wees de crimineel vorig jaar uit.

Hij wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste criminelen in Europa. Zijn familie heeft in Albanië verschillende moorden op haar kerfstok. Rustemi zelf probeerde de Brusselse prostitutie te veroveren met het nodige geweld.

Uitzetting

Vorig jaar werd hij tot 9 jaar cel veroordeeld, en dit jaar kreeg hij nog eens 8 en 5 jaar cel. In juni 2017 werd hij echter na het betalen van een borgsom het land uitgezet, omdat hij illegaal in het land was. 

Het nieuws daarover raakte afgelopen zomer bekend, en leidde tot hevige discussies tussen onder meer de Dienst Vreemdelingenzaken en de FOD Justitie.

Samenwerking

Minister Geens is "tevreden dat de diensten door deze goede samenwerking dit resultaat hebben bekomen". "Dit is een succesvolle samenwerking van de FOD Justitie die de overname van het strafdossier heeft voorbereid en het FAST-team in samenwerking met de Albanese verbindingsofficier van de politie om tot de aanhouding over te gaan", luidt het op het kabinet van de minister.