© Kioni Papadopoulos, Stefaan Beel, Belga

Na vertrek Tom Meeuws: Directeur-generaal noemt lekken bij De Lijn “verontrustend”

Directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn heeft zich in een mail boos gemaakt over de lekken over Tom Meeuws. Die mail is vervolgens óók gelekt. Kesteloot wijst naar de vier leden van het zogenaamde remuneratiecomité. Maar Luc Martens (CD&V), bekend politicus en lid van dat comité, spreekt hem tegen.

dirk hendrikx

“Dit is bijzonder verontrustend en betreurenswaardig”, schrijft de directeur-generaal in een mail naar zijn raad van bestuur over de lekken die Tom Meeuws de das hebben omgedaan. “Waarschijnlijk kaderen de lekken in de Antwerpse verkiezingscampagne. Ik betreur ten zeerste dat De Lijn als organisatie in deze context wordt meegesleurd.”

Dit is harde taal, maar Kesteloot stelt dan ook nog eens specifiek dat in de lekken geciteerd is uit beraadslagingen van het remuneratiecomité. Dat bestaat maar uit vier personen: Roger Kesteloot zelf, Marc Descheemaecker die voorzitter is van de raad van bestuur en van N-VA-signatuur, Irina De Knop, een politica van Open Vld en Luc Martens (CD&V), oud-minister, oud-burgemeester van Roeselare en voormalig voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

“De gelekte informatie is slechts bij enkele mensen bekend”, schrijft Roger Kesteloot. Luc Martens betwist dat. “Bij het remuneratiecomité hebben wij inderdaad het beleid van Tom Meeuws als directeur van De Lijn Antwerpen geëvalueerd toen er problemen opdoken. We hebben een advies opgemaakt dat is gevolgd door de raad van bestuur en dat heeft geleid tot de dading: Tom Meeuws is niet ontslagen, er is niet geknoeid of gesjoemeld of iets gestolen, maar zijn aanpak was niet in overeenstemming met de regels van een openbare instelling. Daarom is besloten uit mekaar te gaan. Maar ons overleg hierover verliep louter op basis van mondelinge informatie en ook alle leden van de raad van bestuur, een stuk of vijftien zijn er dat, plus mensen van de juridische en boekhoudkundige dienst, hebben toegang tot dit soort van documenten.”

Martens verzekert ons dat hijzelf en collega De Knop te goeder trouw zijn: “Van Descheemaecker heb ik ook altijd gezien dat hij loyaal is tegenover De Lijn en discreet. Ik heb ook nooit het gevoel gehad van een politieke afrekening.” Descheemaecker ontkent zelf ook dat hij gelekt heeft.

Tom Meeuws wil een klacht indienen tegen De Lijn. Volgens hem zijn de afspraken over geheimhouding geschonden om een moddercampagne te kunnen voeren. “Ik ga compensatie eisen voor de juridische, politieke en persoonlijke gevolgen van deze lastercampagne.” Volgens een gespecialiseerde Antwerpse advocaat zal hij dan wel een schuldige moeten kunnen aanwijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER