Direct naar artikelinhoud
Europees Parlement

Bourgeois over keuze voor ECR-fractie: ‘In elke fractie heb je zatte nonkel waarbij je de andere kant uitkijkt’

Bourgeois over keuze voor ECR-fractie: ‘In elke fractie heb je zatte nonkel waarbij je de andere kant uitkijkt’
Beeld EPA

N-VA blijft ook de komende jaren deel uitmaken van de conservatieve ECR-fractie in het Europees Parlement. Dat besliste de partij gisteravond. ‘Hier kunnen we ons ding doen’, zegt de Europese kopman Geert Bourgeois.

Tot welke Europese fractie N-VA zou toetreden, was de afgelopen maanden voer voor discussie. Tot nog toe maakten de Vlaams-nationalisten deel uit van de fractie van Europese Hervormers en Conservatieven (ECR), maar dat leidde tot heel wat kritiek, zeker aangezien na de verkiezingen van mei de Poolse regeringspartij PiS (‘Recht en Rechtvaardigheid’) de grootste binnen de fractie werd. Ook Forum voor Democratie van Thierry Baudet maakt deel uit van de ECR.

Toch besliste N-VA gisteren om bij de ECR te blijven. Geert Bourgeois, op 26 mei Europees lijsttrekker van de partij, gaf in De Ochtend toe dat dat niet vanzelfsprekend was. Bourgeois probeerde de afgelopen maanden een nieuwe fractie te vormen. Hij geraakte naar eigen zeggen net niet aan de vereiste 25 parlementsleden uit 7 landen. En dus blijft N-VA bij de ECR. “Inhoudelijk is dat de beste fractie in die zin dat we ons ding gaan kunnen doen”, zei Bourgeois. Anders dan bij de andere fracties heerst bij ECR geen ijzeren discipline. “Elke partij behoudt bij elke stemming haar vrijheid.”

‘Zatte nonkel’

Behalve PiS komt wellicht ook de Spaanse partij Vox, die anti-Catalaanse standpunten inneemt, bij de ECR-fractie . Een lastige situatie voor N-VA, aangezien die partij het steevast opneemt voor de Catalaanse belangen, en de veroordeelde Catalaanse leiders in Vlaanderen onderdak zochten. Bourgeois benadrukt echter dat N-VA wat Catalonië betreft steeds haar eigen stem zal kunnen blijven verdedigen. Bovendien, stipt hij aan, heb je in elke Europese fractie grote verschillen. “In elke fractie heb je die zatte nonkel waarbij je de andere kant uitkijkt.”

Het alternatief zou zijn dat de drie N-VA-verkozenen zonder fractie gaan zetelen. Maar dat is volgens Bourgeois geen realistische optie. “Dan kan je niet in commissies zetelen, geen rapporteurs leveren. Dan zit je als eunuch in het parlement.”

Wordt Liesbeth Homans minister-president ad interim?Beeld BELGA

MP Homans?

Bourgeois is voorlopig nog ontslagnemend minister-president. Die functie is niet combineerbaar met het Europees mandaat dat hij binnenkort opneemt. Aangezien het er niet naar uitziet dat er volgende week al een nieuwe Vlaamse regering is, zal hij tijdelijk worden opgevolgd.

Bourgeois sprak zich niet uit over wie die opvolger zal zijn, al benadrukte hij wel dat het om een partijgenoot zal gaan. Dan wordt in eerste instantie naar Liesbeth Homans gekeken, die al vijf jaar vice-minister-president is. Of Vlaanderen met Homans een eerste vrouwelijke ‘MP’ krijgt, wou Bourgeois echter niet zeggen. Hij hield het op: “Het lijkt me logisch dat Liesbeth daar kandidaat voor is.”