Leider Hongkong biedt excuses aan vanwege uitleveringswet

Nieuws
De regeringsleider van het autonome Hongkong, Carrie Lam, heeft op een persconferentie haar excuses aangeboden voor haar beleid ten aanzien van de omstreden uitleveringswet.
anp
woensdag 19 juni 2019 om 03:00

Hongkong

Afgelopen zaterdag heeft ze het wetsontwerp in de ijskast geplaatst in de hoop dat de maatschappelijke en politieke storm zou gaan liggen. Ze liet toen ook een verklaring verspreiden dat het haar speet dat de zaak zo uit de hand liep. Maar de felle protesten houden aan. Naar schatting twee miljoen mensen gingen zaterdag de straat op en eisten onder meer het aftreden van Lam. Dinsdag verscheen ze voor de camera’s. Ze verklaarde dat ze ‘persoonlijk veel verantwoordelijkheid draagt voor de controverses, conflicten en angsten in de samenleving’ en bood haar verontschuldigingen aan. De 62-jarige Lam stapt hoe dan ook niet op en wil een kans om verder te regeren. Miljoenen mensen zijn in Hongkong sinds 9 juni de straat op gegaan om te protesteren tegen een wet die uitlevering van verdachten aan het vasteland van China eenvoudig maakt. Lam stelde uiteindelijk de behandeling van het wetsontwerp voor onbepaalde tijd uit. Betogers eisen nu dat ze aftreedt.

Hongkong was een Britse kolonie en is in 1997 teruggegeven aan China en heeft sindsdien een autonome status met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien China als buitenland. Ze vrezen dat uitlevering van verdachten aan China het eigen rechtssysteem zal ondermijnen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.