Alleen maar vraagtekens na familiedrama met Belgisch koppel en 13-jarige zoon in Zwitserland: “Ze hadden alles om gelukkig te zijn”

© fb

Een mooi huis vlak bij het meer van Genève, twee luxewagens voor de deur en vooral: een gezin dat liefde en geluk uitstraalde. Het familiedrama in Zwitserland waarbij het Belgische koppel en hun zoontje Ryan (13) om het leven kwamen, lijkt niet te vatten. Ook hun nabestaanden en vrienden reageren geschokt. “De politie zegt ons niets. Ook wij weten niet wat er is gebeurd.”

Marc Klifman

Twee gelukkige ouders, de armen over elkaar, poserend in het zonnetje. Nog geen twee weken geleden plaatste Ryan Vandenhende (13) de foto van zijn vader Michaël (44) en moeder Agnès (50) op Facebook. Geen vuiltje aan de lucht, zo leek het. Integendeel. Het Belgische gezin had het volgens familieleden erg naar de zin in Zwitserland. Een jaar of vijf geleden lieten de ouders en hun zoon de streek rond Nijvel achter zich om definitief naar daar te verhuizen. Vader Michaël had er een mooie job in de farmasector. Sinds goed een jaar woonden ze in Apples, op slechts enkele kilometers van het meer van Genève. “Normaal gesproken bellen wij elke zondagmiddag met elkaar”, vertelt Nicole Vanderstraeten (74), de moeder van Agnès, aangeslagen. “Maar afgelopen zondag kreeg ik geen gehoor. Ik was ongerust. Een familielid vertelde me dat er hevig onweer met veel schade was in Zwitserland. Daarom kreeg ik geen verbinding, dachten ze. Toch bleef ik ongerust.”

Niet op school

Wat er zich precies in de woning heeft afgespeeld, wordt momenteel nog volop onderzocht. Maar feit is dat de politie er maandagavond omstreeks 22 uur de lichamen vond van Michaël, Agnès en hun zoontje Ryan. “Het was een buurman die de politie had ingelicht”, vertelt politiewoordvoerder Cédric Pittet. Het zoontje van de buren liep school met Ryan. Ze vonden het raar dat hij maandag niet kwam opdagen en de omwonenden begrepen het ook niet dat de was ondanks het slechte weer buiten was blijven hangen. “De politie heeft dan het huis doorzocht, maar kon niets anders doen dan hun overlijden vaststellen”, zegt politiewoordvoerder Pittet. “Alles wijst op dit moment op een familiedrama. Hoe ze overleden zijn, maakt deel uit van het onderzoek. Er zijn in ieder geval geen vuurwapens aangetroffen.”

© EPA-EFE

Het tragische incident zou mogelijk zelfs al van eind vorige week dateren. De moeder van Agnès kan het niet vatten. “Ze zagen er zo goed uit. Een week geleden vertelden ze me nog dat ze gaan wandelen waren en musea bezochten. Ik ben zelf verschillende keren ook ginder geweest. Agnès werkte niet. Zij was huisvrouw en bracht Ryan overal naartoe. “Taxi mama”, noemden we het. Ryan speelde basket en maakte muziek. Wat er precies gebeurd is, weten ook wij niet. We weten niéts. Zolang het onderzoek loopt, willen ze ons niets zeggen.”

Ook buren en kennissen reageren geschokt. “Het koppel had een paar mooie wagens voor de deur staan”, zegt een buurman. “Zodra ze vrij waren, gingen ze ermee weg. Het leek alsof ze alles hadden om gelukkig te zijn. Héél vriendelijke mensen. Ze zagen er gelukkig uit en zeiden altijd goeiendag. Maar tegelijkertijd leefden ze ook een heel discreet leven.”

De medeleerlingen van Ryan op zijn school werden dinsdag ingelicht over het drama. De verslagenheid was groot, zegt een woordvoerder. Er werden meerdere psychologen naar de school gestuurd om hen op te vangen. Procureur Jean-Marie Ruede geeft woensdag mogelijk meer uitleg over de zaak. Een autopsie op de lichamen moet hun precieze doodsoorzaak achterhalen.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer