Direct naar artikelinhoud
Seksonderzoek

We hebben veel minder seks dan 25 jaar geleden

Meer entertainment, minder seks? Onderzoekers zien alvast een verband.Beeld thinkstock

Mensen gaan veel minder frequent van bil dan 25 jaar geleden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waarover De Volkskrant bericht. Oorzaken van die verminderde seksuele betrekkingen? Een drukker professioneel bestaan, en meer andere vormen van entertainment.

Het Nederlandse luik in het onderzoek laat er evenmin twijfel over bestaan: koppels hebben minder seks dan voorheen. De monitor Seksuele gezondheid in Nederland stelt een gemiddelde vast van drie keer seks per maand voor koppels tussen de 25 en 80 jaar. Dat resultaat is gebaseerd op een representatieve steekproef onder 17.000 Nederlanders. 

Opvallend: onze noorderburen zijn algemeen heel tevreden  over de kwaliteit van hun seksleven, maar minder over de frequentie van de daad.

Dat laatste hoeft ook niet echt te verbazen, want drie keer per maand seks is veel minder dan 25 jaar geleden. Toen werd er in onderzoeken nog gewag gemaakt van een gemiddelde van 2 à 3 keer per week, ook al is dat cijfer wellicht overdreven. Maar toch: van 3 keer per week naar 3 keer per maand, dat is een opvallende daling.

Dubbele belasting

"Er is veel meer entertainment gekomen", geeft zegt Hanneke de Graaf, onderzoeker bij Rutgers, als mogelijke verklaring voor die daling. "Je kunt jezelf elk moment van de dag vermaken, we vervelen ons minder. Hierdoor hebben we minder directe aandacht voor elkaar. Daar komt bij dat vrouwen meer zijn gaan werken. Door die dubbele belasting, werken en het huishouden, blijft er weinig tijd over voor seks." 

Dit betekent volgens De Graaf niet per definitie dat ons seksleven slechter wordt: "Er bestaan niet bepaalde normen die voorschrijven hoe vaak je het met elkaar moet doen voor een fijn seksleven."