Direct naar artikelinhoud

Werkloosheid daalt, maar is nog altijd hoger dan vóór crisis: vooral mannen vinden moeilijk baan

Mannen tussen de 25 en 44 jaar vinden nog altijd veel moeilijker een baan dan voor de economische crisis van 2008. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vandaag publiceert.

Werkzoekende bij het UWV in Amsterdam.Beeld anp

De werkloosheid daalt sinds 2014, maar dat percentage is nog niet zo laag als voor de economische crisis. In november 2017 was 4,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos, tegen 3,6 procent in november 2008. Het grootste verschil tussen toen en nu doet zich voor onder mannen tussen de 25 en 44 jaar oud. Vlak voor het uitbreken van de crisis zat 0,9 procent van hen zonder werk. Nu is dat 3,2 procent.

Dat laatste percentage is nog geflatteerd, omdat het aantal 25- tot 44-jarige mannen dat de zoektocht naar werk heeft opgegeven in die negen jaar bijna is verdubbeld. En die groep 'ontmoedigden' op de arbeidsmarkt telt niet mee in de statistieken. In het derde kwartaal van 2008 maakte 4,7 procent van de mannen tussen de 25 en 44 geen onderdeel uit van de beroepsbevolking. Op dit moment zoekt 8,3 procent niet meer naar werk. Dit zijn niet allemaal gedesillusioneerden: ook renteniers, huismannen en studenten vallen in deze groep.

Het CBS heeft geen goede verklaring voor de lage arbeidsparticipatie onder mannen tussen de 25 en 44 jaar. 'Een deel van de verklaring is dat in de bouw - een echte mannensector - nog altijd honderdduizend mensen minder werken dan voor de crisis', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Ook mannen in andere leeftijdscategorieën en vrouwen van alle leeftijden zijn nog vaker werkloos dan voor de crisis. De enigen die nu relatief vaker betaald werk hebben dan in 2008 zijn mannen tussen 15 en 24 jaar. Zij profiteren bovengemiddeld van de opgang van de economie. Van de jonge mannen zoekt momenteel 8,3 procent een baan. Dat is 0,4 procentpunt minder dan in 2008. Wel is de jeugdwerkloosheid in verhouding nog altijd een stuk hoger dan de werkloosheid onder oudere Nederlanders.

Selecteer hieronder de mannelijke, de vrouwelijke, of de totale beroepsbevolking

Een deel van de verklaring is dat in de bouw - een echte mannensector - nog altijd honderdduizend mensen minder werken dan voor de crisis
Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom CBS