Oppermachtige Demi Vollering pakt eerste seizoenszege in eerste bergrit Vuelta Femenina en neemt rode leiderstrui over van Marianne Vos

Demi Vollering heeft haar favorietenrol in de Vuelta Fenemina helemaal waargemaakt. De Nederlandse kampioen reed op de slotklim iedereen los uit het wiel en pakte haar eerste zege van het seizoen in de eerste bergetappe van deze Vuelta. Ze neemt ook de leiderstrui over van Marianne Vos.

Maxime Caeyman

De vijfde etappe in deze Vuelta Femenina was de eerste grote test voor de klassementsrensters, want het peloton trok de Pyreneeën in. Marianne Vos begon als leidster aan de rit, maar als de logica gerespecteerd zou worden, zou ze vandaag op de slotklim (3,4 kilometer aan 7,9%) moeten passen en haar rode leiderstrui kwijt zijn. De top tien in het klassement stond namelijk binnen de halve minuut van de Nederlandse.

Pas halverwege de etappe kregen we aan aanval uit het peloton, maar de poging van Lourdes Oyarbide was zonder steun gedoemd om te mislukken. Door het hoge tempo van FDJ-Suez werd ze op veertig kilometer van de aankomst al ingelopen. Op de voorlaatste klim van de dag kreeg Blanka Vas, de tweede in het algemene klassement, het al moeilijk. Een veeg teken voor wat nog komen moest. Ook voor Gaia Realini verliep de etappe niet zoals gepland, want in de afdaling ging ze tegen de grond. Heel erg was ze er niet aan toe, maar na haar tijdsverlies woensdag een tweede dag op rij slecht nieuws voor de 22-jarige Italiaanse.

In die afdaling richting slotklim reed er ook een elitegroepje weg uit het peloton. Onder meer Vos, Vollering en Longo Borghini waren bij de pinken, maar de aanval werd al snel tenietgedaan. Karlijn Swinkels probeerde nog te anticiperen, maar bij het opdraaien van de slotklim werd ze al ingelopen. De klassementsvrouwen konden op de steile slotklim tonen wie over de beste klimmersbenen beschikte. Zoals verwacht was dat niet Vos: de Nederlandse moest al snel passen en zou haar leiderstrui verliezen.

Op twee kilometer van het einde nam topfavoriete Vollering het heft in handen. Enkel Longo Borghini en Yara Kastelijn konden de Nederlandse favoriete volgen. Bij het ingaan van de laatste kilometer deed Vollering er nog een schepje bovenop, het schepje te veel voor Longo Borghini en Kastelijn. Vollering was los en reed naar haar eerste zege van het seizoen. Als kers op de taart neemt ze ook de rode leiderstrui over van Vos. Yara Kastelijn werd knap tweede, Longo Borghini eindigde in het wiel van de Nederlandse derde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Demi Vollering

2. Yara Kastelijn +28”

3. Elisa Longo Borghini +28”

4. Évita Muzic +39”

5. Sarah Gigante +41”

6. Ricarda Bauernfeind +44”

7. Riejanne Markus +44”

8. Juliette Labous +47”

9. Kim Cadzow +57”

10. Pauliena Rooijakkers +1’08”

© Getty Images

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen