De Nederlandse Joost Klein tijdens zijn performance op het Songfestival.
Foto: Getty Images

Na diskwalificatie Joost Klein: hoe zal de finale van het Songfestival nu praktisch verlopen?

Dat Nederland niet langer mag deelnemen aan de finale van het Eurovisiesongfestival, dwingt de organisatie tot tal van praktische, last minute-wijzigingen. Wat gebeurt er nu met de punten van de vakjury voor Nederland? Mag een ander land de plaats van Nederland innemen? Mogen Nederlanders nog stemmen? In welke volgorde zullen de landen optreden? Een overzicht van de meest prangende vragen en antwoorden. 

Waarover gaat het? 

Joost Klein neemt vanavond niet deel aan de finale van het Songfestival. Dat liet de EBU weten, de internationale vereniging van omroepen die het muziekfestival organiseert.

Klein is gediskwalificeerd na “een incident”, dat de EBU en de Zweedse politie onderzoeken. In een mededeling liet de EBU vanmiddag laten weten dat het gaat om een klacht van een vrouwelijke productiemedewerker. Die klacht komt er na een incident met Klein op donderdagavond, na de tweede halve finale. 

Joost Klein heeft zelf nog niet gereageerd op het incident en zijn diskwalificatie. 

Mag een ander land de plaats van Nederland innemen?

Nu Nederland gediskwalificeerd is, zullen er slechts 25 in plaats van 26 landen deelnemen in de finale. De 19 resterende geplaatste finalisten komen aan zet, de ‘big five’-landen die het Songfestival grotendeels financieren (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Zweden. 

Er zal geen andere kandidaat worden opgetrommeld. Noch een alternatieve Nederlandse kandidaat, noch een ander land dat de finale niet heeft gehaald.

In welke volgorde zullen de landen optreden?

De volgorde van de deelnemende landen blijft behouden zoals geloot. Nederland zou vanavond normaal gezien als vijfde aantreden. Door de diskwalificatie wordt nummer vijf overgeslagen.  

Via de website van de ‘Eurovision Song Contest’ communiceert de organisatie het volgende: “Alle deelnemers behouden hun nummer in de officiële startvolgorde. Op positie nummer 5 komt GEEN lied te staan.”

Dat wil zeggen dat na Luxemburg, dat vanavond als vierde aantreedt, meteen nummer zes het podium zal betreden. Dat is de Israëlische Eden Golan.

Kan ik nog stemmen voor Nederland?

De EBU laat weten alle telecommunicatiepartners te informeren dat Nederland niet langer mee doet en zal proberen de lijnen voor ‘Lied 5’ (de normale positie van Joost Klein) te blokkeren. 

De EBU vraagt ook om niet op ‘Lied 5’ te stemmen: “mocht iemand proberen op Lied 5 te stemmen, dan zal die stem verloren gaan. Er kunnen wel kosten in rekening worden gebracht aan de kijker die voor Nederland stemt.”

Nederland zal vanavond niet op het scorebord verschijnen. 

Wat gebeurt er met de juryuitslagen nu Nederland niet langer deelneemt?

Het oordeel van de vakjury is gebaseerd op de generale repetitie van vrijdag. Nederland heeft niet deelgenomen aan de generale repetitie, maar er werd een opname van de halve finale aan de jury getoond waarop ze zich moesten baseren. 

Nu Nederland officieel niet langer deelneemt, is de juryuitslag herberekend waardoor Nederland geen punten krijgt. Dat is mogelijk omdat de juryleden alle Songfestivalnummers moeten rangschikken van 1 tot en met 26 op vlak van voorkeur. 

Als Nederland bijvoorbeeld op de 9e plaats stond door een nationale jury, schuift het 10e gerangschikte nummer nu door naar de 9e plaats. Het krijgt dan twee punten. Het voormalige 11e gerangschikte nummer schuift door naar positie 10 en krijgt 1 punt. 

De Nederlandse juryuitslag is nog steeds geldig. De publieksjury kan echter niet langer stemmen op Nederland tijdens de finale. 

Zal Nederland het Songfestival nog uitzenden?

De Nederlandse omroep krijgt intussen veel vragen over de uitzending en het uitreiken van de Nederlandse punten. Het Songfestival zal er zeker uitgezonden worden, benadrukt omroep AVROTROS. 

De Nederlandse vakjury zal wel nog punten geven aan andere landen. Voorlopig gaat ook het uitdelen van de punten door visagiste en internetsensatie Nikkie de Jager gewoon door. De Jager zal de punten bekendmaken van Leeuwarden, niet toevallig de stad waar Joost Klein vandaan komt. 

In Leeuwarden was voor vanavond ook een groot evenement gepland, de ‘Europaparty’. Volgens de organisatie gaat het evenement gewoon door. Ze willen van de ‘Europaparty’ een “troostparty” maken. 

Kijkers in Nederland mogen nog steeds stemmen in de grote finale, en de Nederlandse juryuitslag is nog steeds geldig. 

Kunnen niet-deelnemende landen nog stemmen voor hun favoriete lied?

Sinds vorig jaar kunnen ook niet-deelnemende landen via de app hun stem uitbrengen voor hun favoriete songfestivalliedje. Normaal zou het zogenoemde ‘international voting’ mogelijk zijn sinds middernacht. Maar door het onderzoek van de EBU naar Joost Klein werd de start van de ‘Rest of the world’-stemming gisteravond uitgesteld. 

Kort voor de middag werd duidelijk dat Klein niet mag deelnemen. Om 13 uur werd de stemming geopend voor niet deelnemende landen. 

De Europese kijkers kunnen straks pas vanaf het begin van de uitzending stemmen voor hun favoriet.

Meest gelezen