Maakindustrie

Audi Vorst ontslaat 371 tijdelijke werknemers door te weinig vraag naar (dure) elektrische wagens

De Audi Q8 e-tron werd in 2022 nog feestelijk voorgesteld.© belga

In de fabriek van Audi in Vorst verdwijnen de jobs van alle tijdelijke medewerkers. De vraag naar de Q8 e-tron is sterk teruggevallen. Het ABVV dient een stakingsaanzegging in.

Stijn Decock

Op de onder­nemingsraad van Audi Vorst liet de directie weten dat het de contracten van alle 371 tijdelijke medewerkers vanaf 8 april opzegt, zegt Franky De Schrijver, vakbondsvertegenwoordiger voor het ABVV. “De vraag naar elektrische auto’s is ­gezakt, zeker in het duurdere segment”, was volgens De Schrijver de motivatie van de directie.

De fabriek in Vorst maakt alleen de grote elektrische Audi Q8 e-tron. Audi lanceerde onlangs een wat kleinere, goedkopere tegenhanger, de Q6 e-tron, maar die wordt niet in Vorst gemaakt.

Door de lage vraag naar die auto’s zullen ook de andere 3.000 vaste werknemers minder moeten werken en vaak op tijdelijke werkloosheid staan. “Op dit moment draait de fabriek trouwens niet”, zegt De Schrijver. Het ABVV heeft een stakingsaanzegging ingediend en hoopt met de directie te onderhandelen om het cijfer van 371 ontslagen omlaag te krijgen.

Het voortbestaan van de fabriek in Vorst is sowieso bedreigd, aangezien de Q8 vanaf 2027 niet meer in Vorst gemaakt zal worden. Een nieuw model is nog niet toegewezen. Het ABVV verwacht in november te weten te komen of er al dan niet een nieuw model naar Vorst komt. “We hebben daarover om de zes weken overleg met de directie. In november maakt Audi traditioneel bekend welke reeksen het in welke fabrieken gaat produceren.”