Champetter Björn is nu ook meiheer in Daknam.© ivan elegeert

Duobaan kunst- en ambachtenmarkt “De champetter is nu ook meiheer in Daknam”

Daknam -

De 52ste Kunst en Ambachtenmarkt lokte op Pinkstermaandag opnieuw een massa volk naar het pittoreske Daknam. Tussen de vele kraampjes en ambachtslui vloeide ook dit jaar de trappist van het vat weer rijkelijk.

Ivan Elegeert

Voor het eerst in de geschiedenis opende niet de lokale Daknamse champetter maar wel de Lokerse belleman Benny Philips de jaarlijkse hoogdag in het dorp. “Daar is echter een goede reden voor”, orakelde Benny vanop de pui aan de kerk.

“Dit jaar werd champetter Björn door de orde van de meiheren verkozen tot meiheer 2024. En hij kan hier toch moeilijk de loftrompet over zichzelf verkondigen. Wees dus gerust, beste Daknamezen: volgend jaar is de champetter hier terug”, zo verontschuldigde Benny zich. Waarop Björn Haegeman officieel benoemd werd tot meiheer. (Lees verder onder de foto)

Belleman Benny nam de rol van champetter Björn over.© ivan elegeert

Om die titel te dragen, moeten meiheren en –dames ofwel geboren zijn in Daknam of erg actief in de werking in het dorp. De stichters van de Orde waren wijlen Aimé Arens en wijlen Wilfried Van Rostenberghe en huidig voorzitter van de Orde Hugo Van Rostenberghe.

Insigne

De meidames en meiheren dragen een insigne ontworpen door de Duitse kunstsmid Thorvald Greiff, bezieler ook van het Vingerhoedmuseum in Creglingen. Het insigne bestaat uit ringen met in het midden een M. De ringen symboliseren de vriendschap, de verbondenheid met de gemeenschap door de jarenlange inzet en de verbondenheid met de leden van de Orde. De M verwijst uiteraard naar meidame of meiheer.

Nadat Haegeman ook zijn insigne kreeg opgespeld, gingen de tapkranen open en kon de 52ste kunst- en ambachtenmarkt echt beginnen.

Het Daknamse dorpsplein liep meteen vol voor de 52ste kunst- en ambachtenmarkt.© ivan elegeert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER