© Jeroen Hanselaer

Speeddates en dronevluchten: politie wil 750 deelnemers aan jobdag verleiden als aantrekkelijke werkgever

Ranst -

Zo’n 750 deelnemers kwamen zaterdag naar politiecampus Vespa in Ranst om te bekijken of een job bij de politie iets voor hen is. Met demonstraties geweldbeheersing, hondentrainingen, speeddates en drones werden de kandidaten verleid om te solliciteren. Dat is hard nodig, want in Antwerpen alleen al staan er 170 vacatures open, voor de rest van de provincie zijn dat er nog eens 160. “Agenten zijn niet de agressieve rambo’s waar mensen hen soms voor houden.”

Maaike Floor

“Er zijn zware tekorten bij de lokale politie, zeker in Antwerpen”, zegt gouverneur Cathy Berx. “Slechts 2 van de 23 politiezones uit Antwerpen hebben hun personeelskader volledig ingevuld. Daarom hebben we ook een filmpje gemaakt om te laten zien hoe divers een job bij de politie is. Elke dag kom je voor verrassingen te staan en je moet collega’s vertrouwen om samen te werken. Agenten zijn niet de agressieve rambo’s waar mensen hen soms voor houden.”

Er kwamen zaterdag opvallend veel jonge vrouwen op de jobdag af. “Ik heb al een master criminologie en volg nu nog een postgraduaat forensisch onderzoek”, vertelt Romi De Pauw (22). “Ik zou graag voor het labo of de recherche willen werken, ook omdat je naar een plaats-delict moet gaan. Het is geen saaie job. Binnenkort ga ik nog stage lopen bij de cel Vermiste Personen. De hele dag binnenzitten is niks voor mij, daarom zou ik graag bij de politie werken.”

“Binnenkort ga ik nog stage lopen bij de cel Vermiste Personen. De hele dag binnenzitten is niks voor mij, daarom zou ik graag bij de politie werken”

Romi De Pauw

Bezoeker Jobdag

Romi De Pauw (22) wil bij de recherche of het labo gaan werken.© Jeroen Hanselaer

Gescreend

Dat was precies de reden waarom Freddy Rottiers, directeur coördinator Federale Politie (waar dus ook nog 28 vacatures open staan) destijds bij de politie ging. “Maar als je geen crimefighter bent, kun je in een rustiger zone aan de slag, daar speelt dienstverlening een belangrijkere rol.” Rottiers is tevreden over de hoge opkomst. “750 mogelijke kandidaten schreven zich in. Dat moest ook want we laten hier niet zomaar iedereen toe. Of mensen dan gescreend zijn? De lijst is wel bekeken ja. Dat is hier toch een kritische infrastructuur, met een schietstand en wapens op het terrein en ook de informatie die we geven kan voor mensen met minder goede bedoelingen zeer interessant zijn.”

Freddy Rottiers.© Jeroen Hanselaer

“Of de deelnemers gescreend zijn? De lijst is wel bekeken ja. Dat is hier toch een kritische infrastructuur, met een schietstand en wapens op het terrein en ook de informatie die we geven kan voor mensen met minder goede bedoelingen zeer interessant zijn”

Freddy Rottiers

Coördinator Federale Politie

Kyano Van den Akkerveken (17) volgt op het Heilig Graf in Turnhout de richting Veiligheid en Defensie. Met zijn school heeft hij de campus Vesta al een paar keer bezocht, vandaag wil hij meer te weten komen over de opleiding tot inspecteur. “Ik wil later graag bij de Dienst Speciale Interventies van de politie werken, dat is mijn droom. Dan moet je eerst ervaring opdoen als inspecteur. Bij de politie werken is ook spannender dan een andere job.” Zijn moeder is ook meegekomen naar de jobdag. Of ze niet bang is voor de gevaren als haar zoon later achter drugscriminelen aangaat of terroristen moet arresteren? “Eerst wilde hij militair worden, dus voor mij is dit al een verbetering. Ik wilde zelf vroeger ook een tijd bij de politie, maar mijn ouders zagen dat niet zitten. Ik wil zijn droom dus niet in de weg staan.”

Kyano Van den Akkerveken (17) droomt ervan om bij de Dienst Speciale Interventies van de politie te gaan werken.© Jeroen Hanselaer

Carrièreswitch

Saartje Cuyvers (31) heeft al zeven jaar werkervaring bij een HR-bureau, maar begint binnenkort aan een opleiding tot politie-inspecteur bij de zone Kempen. Zij heeft de selectieproeven dus al doorstaan. “Ik kom vast eens kijken naar de campus en kennismaken met collega’s. Vooral de helpende rol van de politie spreekt mij aan, het zorgende aspect. Ik ben niet bang voor een machocultuur, we zijn allemaal collega’s met hetzelfde uniform.” Wie bij de politie gaat werken verdient overigens een basisloon van 1.900 euro netto per maand. Daar komen nog toeslagen bij voor onregelmatige uren en als je bijkomende opleidingen volgt en stijgt in graad, loopt dat bedrag stelselmatig op.

“Vooral de helpende rol van de politie spreekt mij aan, het zorgende aspect. Ik ben niet bang voor een machocultuur, we zijn allemaal collega’s met hetzelfde uniform”

Saartje Cuyvers

Bezoeker jobdag

Saartje Cuyvers (31) komt al kennismaken met haar toekomstige collega’s.© Jeroen Hanselaer

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) lieten zich zien op de jobdag. “Van de mensen die zich kandidaat stellen, raakt één op de vier door de selectieproeven”, weet Annelies Verlinden. “We willen niet inboeten op kwaliteit.” Paul Van Tigchelt hoop dat veel jongeren enthousiast zijn over de uitgebreide mogelijkheden bij de politie. Hij maakte van zijn bezoek gebruik om nog even bij te praten met de politiemensen van de zone Voorkempen, waar hij woont, en nam meteen een gadget mee: een sleutelhanger met een lampje om je huisslot te belichten als je in het donker thuiskomt, al dan niet na een paar pintjes. Je weet nooit wanneer dat nog van pas komt.

“Van de mensen die zich kandidaat stellen, raakt één op de vier door de selectieproeven. We willen niet inboeten op kwaliteit”

Annelies Verlinden (CD&V)

Minister van Binnenlandse Zaken

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) lieten zich zien op de jobdag.© Jeroen Hanselaer

Agenten laten in de sporthal zien hoe je iemand moet arresteren.© Jeroen Hanselaer

© Jeroen Hanselaer

© Jeroen Hanselaer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER