Deze burgers en organisatoren kregen twee jaar geleden een deel van het Burgerbudget, maar dit keer bepaalt een burgerjury mee de verdeling.© Hans Otten

Twaalf inwoners mogen mee Burgerbudget verdelen

Geel -

Gelenaars kunnen momenteel stemmen op elf mogelijke buurtprojecten van verenigingen of burgers die hopen om dat via een deel van het Burgerbudget te realiseren. Nieuw is dat twaalf Geelse burgers – uit iedere parochie één – mee de finale toewijzing mogen bepalen.

Het is de tweede keer dat Geel een budget van 100.000 euro uittrekt om initiatieven van organisaties of burgers financieel te ondersteunen. De projecten hebben als doel om de samenhang in de buurt te bevorderen, maar slechts een aantal van de elf geselecteerde voorstellen – uit 26 ingediende projecten – kunnen aanspraak maken op een deel van het budget. Dat bepaalt de publieke stemronde, die nog tot 19 mei loopt: om in aanmerking te komen voor de centen moet een project minstens honderd stemmen halen.

Nadien bepaalt de Geelse participatieraad de verdeling van de budgetten. Maar bij deze tweede editie krijgt die een burgerjury naast zich. Geel stuurde 1.200 inwoners – honderd per deeldorp - een brief om zich daarvoor kandidaat te stellen. Het doel is om tot twaalf juryleden te komen, één per parochie. Als er meer dan één kandidaat per dorp is, loot de stad de vertegenwoordiger. Daarna bekijkt deze burgerjury samen met de participatieraad tijdens twee voormiddagen de dossiers om uiteindelijk de knoop door te hakken. (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners