Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

1,5 miljoen voor man die 45 jaar onterecht in cel zat

Richard Phillips .Beeld AP

Een Amerikaan die 45 jaar lang in de gevangenis zat voordat hij onschuldig verklaard werd, zal een schadevergoeding van 1,5 miljoen dollar (1,35 miljoen euro) krijgen voor deze gerechtelijke dwaling, zo hebben de autoriteiten van Michigan, in het noorden van de VS, bekendgemaakt.

Richard Phillips (73) werd in 1972 tot levenslang veroordeeld voor een moord, maar hield steeds zijn onschuld staande. Het gerecht had hem schuldig verklaard op basis van een getuigenis die een leugen bleek te zijn.

In 2018 werd hij vrijgelaten, na de tussenkomst van een programma van de universiteit van Michigan, Innocence Clinic, dat gerechtelijke dwalingen tracht recht te zetten. Volgens dit programma bracht niemand die in de VS ten onrechte veroordeeld werd, zoveel tijd achter de tralies door als Richard Phillips.

Sinds zijn vrijlating leeft hij van de verkoop van schilderijen die hij in de gevangenis maakte. Sommige van zijn werken gingen voor verscheidene duizenden dollars van de hand.

De zwarte ex-gedetineerde hoeft de kunstwerken weldra niet meer te verkopen, nu de autoriteiten van Michigan hem 1,5 miljoen dollar compensatie hebben toegekend. “Ik ga low profile reizen en van het leven genieten”, zei Phillips.