© AFP

Grondwettelijk Hof sluit oud-president van Zuid-Afrika Jacob Zuma uit van verkiezingen

In Zuid-Afrika heeft het Grondwettelijk Hof, het hoogste rechtsorgaan in het land, maandag geoordeeld dat voormalig president Jacob Zuma toch niet mag deelnemen aan de parlementsverkiezingen eind deze maand. Reden is dat hij in 2021 veroordeeld is tot een celstraf.

lto
Bron: BELGA

“Zuma is veroordeeld voor een misdrijf en veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan 12 maanden”, verklaarde rechter Leona Theron toen ze de beslissing voorlas. “Bijgevolg kan hij geen lid zijn van de Nationale Vergadering (Lagerhuis van het parlement, red.) en zich niet verkiesbaar stellen.” Zuma kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing.

In maart besliste de kiescommissie dat Zuma uitgesloten was van de algemene verkiezingen. De ex-president ging tegen die beslissing in beroep en dat werd beroep werd door de verkiezingsrechtbank aanvaard. Nu draait het Grondwettelijk Hof die beslissing terug. In juni 2021 werd Zuma veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden, omdat hij weigerde te getuigen voor een commissie die corruptie onderzocht tijdens zijn presidentschap.

Aftreden

De Zuid-Afrikanen stemmen op 29 mei om hun parlement te vernieuwen, dat de volgende president zal kiezen. De 81-jarige Jacob Zuma was een kandidaat op de lijst van de onlangs opgerichte Umkhonto We Sizwe (MK, Zulu voor “speer van de natie”) partij.

Jacob Zuma was de vierde president van het democratische Zuid-Afrika, van 2009 tot 2018, maar hij werd gedwongen af te treden wegens corruptieschandalen en kreeg ruzie met de partij die hij ooit leidde, het ANC. Die partij is al dertig jaar aan de macht in Zuid-Afrika.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer