© Karel Hemerijckx

Bijna 70.000 inwoners minder, maar fusiegemeente Pelt krijgt evenveel schepenen als Leuven

Op 14 oktober zullen de Limburgers 1.056 gemeenteraadsleden verkiezen, 26 minder dan in 2012. Dat komt vooral door de fusies van Opglabbeek met Meeuwen-Gruitrode en Overpelt met Neerpelt. Opmerkelijk is dat Pelt recht heeft op acht schepenen, één meer dan Genk of Hasselt, en evenveel als Leuven, een stad met meer dan 100.000 inwoners.

Guy THUWIS

Op basis van de nieuwe bevolkingscijfers heeft de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten berekend hoeveel raadsleden en schepenen elke gemeente krijgt. In Limburg krijgen Dilsen-Stokkem, Hechtel-Eksel, Maaseik en Sint-Truiden telkens twee gemeenteraadsleden extra dankzij hun bevolkingstoename. De fusiegemeenten Oudsbergen en Pelt verliezen elk 17 gemeenteraadsleden omdat er telkens twee gemeentebesturen samensmelten.

Omdat de OCMW’s vanaf 2019 deel uitmaken van het gemeentebestuur, zullen de gemeenteraadsleden bovendien ook zetelen als OCMW-raadslid. Het bijzonder comité voor de sociale dienst, dat oordeelt over steunaanvragen, kan bestaan uit gemeenteraadsleden of andere burgers.

Minder schepenen

In elke gemeente wordt er ook verplicht gesnoeid in de uitvoerende mandaten. Zo moet er volgende keer overal één gewone schepen minder zijn. De voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst kan wel nog altijd uitvoerend mandataris worden als hij of zij al geen gewone schepen is.

Alle gemeenten in Limburg verliezen dus een schepen, behalve Dilsen-Stokkem dat nu meer dan 20.000 inwoners telt. De gemeente mag daardoor een extra schepenambt creëren. Min één en plus één is nul, Dilsen-Stokkem blijft dus op vijf schepenen.

De fusiegemeenten verliezen samen vijf schepenen en twee burgemeesters, ook al hebben ze de komende legislatuur (2019-2024) nog recht op twee schepenen extra. Dat geeft een op het eerste gezicht eigenaardig politiek beeld in Limburg met zeven schepenen in Hasselt, Genk en … Oudsbergen.

Inspanningen

© Dick Demey

Pelt met zijn 32.640 inwoners heeft zelfs recht op maximum acht schepenen, net zoveel als Leuven, een stad met meer dan 100.000 inwoners. Burgemeester Jaak Fransen (CD&V) van Overpelt ziet daar een logische verklaring voor. “We verliezen al zoveel raadsleden die mee het beleid uitdragen, dossiers opvolgen en pijnpunten in de gemeente oppikken. Je moet opletten dat er nog genoeg ‘voeten’ overblijven om onder de mensen te komen”, zegt Fransen. “Een fusieoperatie vraagt ook heel wat extra inspanningen. Als je van twee organisaties één moet maken, lijkt het me beter om een uitvoerend mandataris over te houden dan om er een te weinig te hebben.”

Opbod

Fransen wijst erop dat het regelgevend kader zo in mekaar steekt en dat het aan de nieuwe gemeenteraad is om het aantal schepenen te bepalen. “Je zou de zaken ook kunnen omdraaien: wij hebben het aantal raadsleden al fors verminderd en een burgemeester opgeofferd. Het is nu misschien eens aan de andere gemeenten?”

Oppositiepartij N-VA heeft in Neerpelt en Overpelt al gepleit om niet voor het maximum aantal schepenen te gaan. Jaak Fransen waarschuwt voor dit soort opbod. “Wij spelen door de fusie en inkanteling van de OCMW’s al zeker 27 lokale mandatarissen kwijt. Ik wil waarschuwen voor het idee om voor het minste te willen gaan. Want hoe ver kun je gaan zonder te ver te gaan?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer