© EPA-EFE

Britse eurofielen kappen met ‘extreemlinkse’ Labour en richten pro-Europese partij op

Een paar jaar geleden werd hij nog de Britse Obama genoemd, maar de grote doorbraak van Labour-belofte Chuka Umunna kwam er nooit. Gisteren scheurde hij zich met zes andere pro-Europese Labour-parlementsleden af van de partij die volgens hen onder leider Jeremy Corbyn niet alleen de verkeerde Brexit-lijn volgt, maar ook antisemitisch en extreemlinks is geworden.

mw

De zeven Labour-parlementsleden behoren tot de backbenchers, de verkozenen zonder functie in het schaduwkabinet of de partijtop. Luciana Berger uit Liverpool was al enkele weken in het nieuws omdat partijactivisten in haar kieskring haar wilden ‘deselecteren’ als kandidaat bij de volgende verkiezingen. De radicaal-linkse achterban pikte het niet dat de joodse Berger partijleider Jeremy Corbyn hard bekritiseerde omdat hij niet genoeg optrad tegen antisemitisme in de partij. Labour is volgens hen onder Corbyn bovendien “gekaapt door een extreemlinkse politieke machine”.

Britse Obama

Van de zeven is Chuka Umunna (40) de bekendste naam. Onder vorig Labourleider Ed Miliband kreeg het jonge talent zijn kans als schaduwminister van Industrie. Umunna, zoon van een rijke Nigeriaanse zakenman en een Brits-Ierse magistratendochter (grootvader was rechter op de processen in Neurenberg), gold zelfs als mogelijke toekomstige leider. In de media werd hij al vergeleken met Obama, Macron en de blitse Canadese premier Trudeau.

Naar de achterbanken

De doorbraak kwam er niet. Na de zware nederlaag van Miliband in 2015 verkoos de partij de linkse en eurosceptische Corbyn. Toen die in 2017 Theresa May verrassend van haar parlementaire meerderheid beroofde, verdween Umunna helemaal naar de achterbanken.

De afgelopen maanden ontpopte hij zich tot een van de scherpste critici van Corbyns Brexit-lijn. De Labourleider, altijd al afkerig van de “kapitalistische” EU, is tegen een nieuw referendum – ook omdat veel Labourstemmers in 2016 voor ‘Leave’ kozen. Maar een groot deel van de 256 Labour-parlementsleden is wel voor. Voorop ­Chuka Umunna, afgevaardigde voor het Londense Streatham, met 78% ‘Remain’ het meest pro-Europese kiesdistrict van Engeland.

Nieuwe centrumpartij?

Gisteren deed Umunna een oproep naar medestanders over de partijgrenzen heen om de “oude tribale politiek” achter zich te laten. De zeven noemen hun nieuwe formatie de Independent Group. Of die het begin wordt van een nieuwe centrumpartij die andere ontgoochelde pro-Europeanen – van Labour én de Conservatieven – aantrekt, is onzeker.