Direct naar artikelinhoud
Griekenland

Premier Tsipras overleeft vertrouwensstemming nipt in Grieks parlement

Alexis Tsipras.Beeld AFP

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft woensdag nipt de vertrouwensstemming in het Griekse parlement overleefd: 151 parlementsleden stemden voor de premier, 148 stemden tegen. Tsipras had de vertrouwensstemming zelf in gang gezet, nadat zondag de Partij van Onafhankelijke Grieken (Anel) de regering verliet.

Anel wou hiermee protesteren tegen het compromis met Macedonië over de naam van die vroegere Joegoslavische deelrepubliek. Griekenland en Macedonië kwamen vorig jaar overeen dat de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) omgedoopt zou worden tot Noord-Macedonië. Een gevoelige kwestie die al decennia aansleept. Griekenland, dat een provincie in het noorden van het land heeft met dezelfde naam, pleit al bijna dertig jaar voor de naamsverandering. 

Macedonië werd in 1991 lid van de Verenigde Naties onder de naam ‘Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië’. In ruil voor de nieuwe naam van Macedonië nu, zal Griekenland niet langer de toenadering van het land tot de EU en de NAVO blokkeren. 

Volgens de Griekse conservatieven en nationalisten is het compromis met Macedonië echter niet voldoende.