Personen van vreemde origine kampen met achterstand op arbeidsmarkt: “Het is vijf over twaalf”

© BELGA_HANDOUT

Het Minderhedenforum roept de verschillende overheden dringend op tot actie, na het (opnieuw) verontrustende rapport over de situatie van mensen met een vreemde achtergrond op de Belgische arbeidsmarkt. Nergens in Europa is de kloof zo groot, leert het rapport. “Het is vijf over twaalf, tijd voor structurele maatregelen”, pleit het Minderhedenforum.

adm

Mensen van niet-Belgische origine vinden minder makkelijk een job, zelfs als ze hooggeschoold zijn. Als ze toch aan de slag kunnen, gaat het vaak om uitzendbanen of jobs met een precair statuut, vaak onder hun niveau en in de slechtst betaalde segmenten van de arbeidsmarkt.

Uit het rapport blijkt ook dat discriminatie een belangrijke verklarende factor is. “Zoals wij al jaar en dag verkondigen”, zegt de directeur van het Minderhedenforum Landry Mawungu. Hij wil dat de federale overheid werk maakt van proactieve praktijktesten. “Dus niet enkel op basis van klachten maar ook op basis van de resultaten van monitoring. Dit instrument is meer dan nodig om dit hardnekkig arbeidsmarktfalen aan te pakken”.

De overheid moet ook zélf werk maken van de beloofde streefcijfers in de ambtenarij, luidt het nog.

Aan de Vlaamse overheid wordt gevraagd om migratieachtergrond expliciet te erkennen in het doelgroepenbeleid. Uit het rapport blijkt immers dat de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt van hoog opgeleide jongeren met een migratieachtergrond problematisch is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen