© Photo News

Vandereycken: “Verdiende zege, maar zeer matige prestatie”

René Vandereycken (64) is na jarenlang stilzwijgen terug in het voetbal. Negen jaar nadat hij afscheid nam als bondscoach volgt hij voor onze krant het WK op de voet. Wie de voormalige middenvelder kent, weet wat dit betekent: gedetailleerde, scherpe en glasheldere analyses. De Limburger vond het een verdiende zege van de Rode Duivels tegen een zwak Panama, maar zag vooral in de eerste helft een aantal pijnpunten terugkeren die hij na de drie voorbereidingsmatchen al had aangegeven.

Ronduit zwak positiespel bij het uitvoetballen

“Jammer genoeg zagen we zoals gevreesd met deze veldbezetting geen rustig uitvoetballen en te veel lange ballen, vooral in de eerste helft. Het positiespel van de Rode Duivels bij de opbouw van achteruit was ronduit zwak. Door steeds drie centrale verdedigers achterin te houden tegen één spits of soms vijf verdedigers tegen drie aanvallende spelers, waren er te weinig medespelers beschikbaar op het middenveld. Dat liet zich voelen zowel bij het aanspelen als bij het heroveren van de bal. Als we toch iemand konden vrijspelen, had Panama steeds mensen over om rugdekking te geven. De Panamezen waren in de meerderheid op het middenveld.”

“Maar in de tweede helft zijn de Duivels met de wissel Dembélé-Carrasco eindelijk met twee in plaats van drie centrale verdedigers gaan spelen. De veldbezetting veranderde in een 4-3-3 met de punt naar achter (Witsel) en De Bruyne en Dembélé vooruitgeschoven. Als De Bruyne meer vooruitgeschoven staat, is hij beslissender. Dat zagen we met name bij zijn assist voor de kopbalgoal van Romelu Lukaku.”

“Ik vond dit een matige prestatie omdat je tegen een zwakke tegenstander - die zich weliswaar makkelijk liet terugzakken - meer mag verwachten. Ook in het eerste uur en niet alleen wanneer de tegenstander vermoeid raakte. We hebben Panama niet echt overspeeld en er waren, gezien de zwakte van de tegenstander, veel te veel tekortkomingen met zelfs enkele gevaarlijke fases tot gevolg.”

Lukaku moet meer initiatief nemen

“Lukaku was een groot gedeelte van de wedstrijd onzichtbaar, maar hij heeft toch weer twee keer gescoord. Dat is ook een kwaliteit. In de voorbereiding tegen Costa Rica had hij ook een moeilijke wedstrijd, weliswaar op een andere manier. Hij kwam toen meer in het spel voor, maar zijn samenspel, controles en loopacties waren onvoldoende. Tegen Panama werd Lukaku door de zwakke opbouw zelden bereikt, zeker over de grond. We waren al ver in de match toen dat een eerste keer goed lukte. Toch vind ik dat Lukaku een aantal keer te afwachtend acteerde en stilstond in de zestien. Als spits moet je initiatief nemen en medespelers uitnodigen om de bal te spelen. Romelu heeft de neiging om af te wachten waar de bal gaat komen en pas dan begint hij te lopen. Het moet andersom. moet aangeven waar hij de bal wil door zelf de beweging in te zetten. Dan zal die bal wel komen. Mertens maakte dan weer een schitterend doelpunt, maar het was niet het gevolg van een mooie aanval, wel van twee weggekopte ballen en een schitterende individuele actie. De durf om die bal zo te nemen, gecombineerd met een perfecte technische uitvoering, dat is klasse. Het was een belangrijk doelpunt, want de Panamezen waren van slag en lieten daarna meer ruimte.”

Engeland overtuigender tegen Tunesië

“Engeland haalde het op het laatste nippertje tegen Tunesië, maar ik zag toch een overtuigende prestatie, zowel in het creëren van doelkansen als het collectief heroveren van de bal. De Engelsen hadden bij de rust makkelijk 4-1 of 5-1 kunnen voorstaan, maar het bleef lange tijd 1-1. Kane stond op het juiste moment op de juiste plaats bij een fase waar de Engelsen al vaker heel gevaarlijk waren geweest: bij een hoekschop.”

“De Engelsen hanteren net als de Rode Duivels een systeem met drie centrale verdedigers, maar de invulling is anders. De buitenste centrale verdedigers krijgen meer mogelijkheden om met de bal aan de voet op te rukken, waardoor ze tegenstanders uit hun positie lokken. Dat heb ik bij de Rode Duivels niet gezien. Bovendien houden de Engelsen in de opbouw vaak maar één speler voor de verdediging waardoor er meer aanspeelpunten zijn voorin.”

“Tunesië is conditioneel en technisch een stuk sterker dan Panama. Door de nederlaag tegen Engeland zijn de Tunesiërs verplicht iets te halen of zelfs te winnen tegen België.”

“De zege van Engeland is een gunstige uitslag voor onze kwalificatiekansen, maar misschien minder om de groep te winnen. Vraag is of dat nodig is. Dat zal ook afhangen van de resultaten van onze potentiële tegenstanders in de achtste finales.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer