Direct naar artikelinhoud
Rouches

Preud'homme gaat praten met Standard

"Ik sta open voor een terugkeer naar Standard", zegt Michel Preud'homme.Beeld Photo News

Michel Preud'homme omarmt Standard. Nadat hij enkele maanden geleden een eerste toenadering afwees, zal hij niet weer 'neen' zeggen. Daarmee is een verdere samenwerking tussen Roberto Martínez en de voetbalbond realistisch.

Michel Preud'homme (59) heeft na lang nadenken een keuze gemaakt. Na een sabbatjaar keert hij terug in het voetbal. "Als Bruno Venanzi (voorzitter van Standard, SK) zijn concrete vraag van enkele maanden geleden herhaalt, ben ik bereid om de onderhandelingen aan te gaan. Ik sta open voor een terugkeer naar Standard."

Zowel in de omgeving van Preud'homme als in die van Venanzi is te horen dat de toenadering er komt, zodra de competitie is afgelopen. Van dan af kan het snel gaan. Preud'homme en Venanzi zijn vrienden en delen dezelfde ambitie: van Standard opnieuw de sterkste voetbalmacht in België maken.

Bij de eerste contacten tussen Venanzi en Preud'homme zijn al de contouren vastgelegd van de wijze waarop Preud'homme op een dag zou gaan werken op Sclessin. Hij kan er alle sportieve volmachten krijgen én een zitje in de raad van bestuur. Preud'homme zou ook al nagedacht hebben over de staf. Emilio Ferrera, die vertrekt als beloftecoach van Anderlecht, kan eerste assistent worden.

De officialisatie van de samenwerking wordt in de laatste weken van mei verwacht

De bekeroverwinning en de uitstekende resultaten in play-off 1 van Ricardo Sá Pinto hebben Venanzi niet op andere gedachten gebracht. Venanzi ziet wel in dat het doorsturen van Sá Pinto op veel onbegrip zal stuiten bij de fans, die de Portugees op handen dragen, en alleen een terugkeer van de al even populaire Preud'homme kan de gemoederen bedaren.

Het officialiseren van de samenwerking wordt in de laatste weken van mei verwacht. De eerste officiële wedstrijd van Preud'homme als coach van de Rouches wordt dan de Supercup eind juli op het veld van de landskampioen, zo goed als zeker Club Brugge. Bij Club heeft Preud'homme nog een contract tot de zomer van 2019, waardoor Standard verplicht is om een afkoopsom van 750.000 euro te betalen.

Martínez langer bij KBVB?

Preud'hommes keuze om opnieuw aan de slag te gaan in clubverband betekent meteen dat hij het bondscoachschap van de Rode Duivels niet langer als een prioriteit ziet. Preud'homme: "Ik heb begrepen dat de bond een beslissing omtrent de toekomst pas wil nemen na het WK, en ook nog eens afhankelijk van het resultaat. Ik kan zo lang niet wachten, en ik wil geen tweede keuze zijn."

De beslissing van Michel Preud'homme betekent een concurrent minder voor Roberto Martínez. De Spanjaard gaf onlangs aan dat hij graag door wil als bondscoach. "Ik wil deel uitmaken van de volgende stap, de nieuwe generatie voorbereiden. Ik voel me goed in België en in de werking van de voetbalbond."

Op zijn beurt is de KBVB zeer te spreken over het functioneren van Martínez. Een contractverlenging tot de zomer van 2020 zou dan in de loop van de maand mei kunnen worden aangekondigd.