© AFP

Ook Belgische Russen stemden massaal voor Poetin

Bij de Russische presidentsverkiezingen zondag lag de opkomst van Russische kiezers in België hoger dan bij de verkiezingen van 2012. Dat meldt het Russische staatspersagentschap Tass. Ook in ons land kozen de meeste Russen voor huidig president Vladimir Poetin.

Goed 2.250 Russen brachten zondag een stem uit, terwijl dat bij de vorige presidentsverkiezingen nog 1.700 Russische burgers waren, aldus de verantwoordelijke voor de kiescommissie op de Russische ambassade in België, Dmitri Borodin, aan Tass.

“Op de twee stembureaus in België - in de Russische ambassade in Brussel en het consulaat-generaal in Antwerpen - brachten 2.248 mensen hun stem uit. Vladimir Poetin eindigde eerste met 1.630 stemmen, Ksenia Sobtsjak was tweede met 202 stemmen en Pavel Groedinin was derde”, klonk het. Dat betekent dat Poetin ook hier in België zowat drie kwart van de stemmen binnenhaalde.

Segej Petrosov, secretaris van de Belgische federatie van Russischtalige organisaties, zei dat de recente rel met de Britse politici en de media-aandacht voor de vergiftiging van de Russische ex-spion in Salisbury, vele Russen die hier verblijven aanspoorde om te gaan stemmen. “Sommigen moesten er anderhalf uur voor rijden. Maar ik ben niet verbaasd over de recordopkomst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER