De vijf belangrijkste oorzaken waarom de kijkcijfers van de Tour de France in vrije val zijn

© BELGA

Gelukkig reden de renners gisteren voor het eerst meer dan een heuvel omhoog. En is dat WK voetbal in Rusland ‘eindelijk’ echt voorbij. Want na negen Tour-etappes zijn de (Europese) kijkcijfers ondanks onze Gele Greg lager dan ooit. Met in ons land liefst 33 procent minder kijkers dan vorig jaar. “Het was te warm. En te saai.”

pieter huyberechts en benjamin praet

Herinnert iemand zich nog de tweede ritoverwinning van Dylan Groenewegen? Het was nochtans de rit van afgelopen zaterdag, van Dreux naar Amiens, waarin de Nederlandse sprinter het haalde na een machtige sprint. Amper enkele dagen geleden, maar ook met amper iemand voor een televisiescherm, leren de cijfers. “Sinds het begin van de metingen in 1997 is er nooit een rit geweest die door minder Vlamingen is bekeken”, zegt Daam Van Reeth, professor sporteconomie aan de KU Leuven. “Het vorige laagte­record was 206.500, met name de tweede etappe van Charleroi naar Namen in de Tour van 2004.”

© Photo News

Concreet, aldus Van Reeth, stemden zaterdag live gemiddeld “zo’n 165.000 Vlamingen (dit is een ‘tijdsgewogen gemiddelde’ op basis van de officiële kijkcijfers, nvdr.) af op de koers”. Aan de andere kant van de taalgrens waren dat er nog beduidend minder. Zondag, toen de Duitser John Degenkolb op de kasseien van Roubaix geletruidrager Greg Van Avermaet en Belgisch kampioen Yves Lampaert aftroefde, zakte het cijfer in Wallonië zelfs onder de honderdduizend kijkers. Ongezien. Vlamingen keken wél, voor het eerst in deze Tour de France met meer dan 400.000. “De eerste negen ritten beschouwd keken er desondanks 33 procent minder Vlaamse kijkers.” Ook in de rest van Europa lijkt amper een hond naar de koers te hebben gekeken. Ongezien.

De vijf belangrijkste oorzaken:

1. Koning Voetbal

Logisch, horen we u denken. Toen Dylan Groenewegen zich zaterdag dubbel plooide om een tweede ritoverwinning binnen te halen, zapte iedereen naar Villa Sporza om ons land Engeland in de pan te zien hakken. “Toch was dat de enige wedstrijd die écht overlapte met de Tour de France”, zegt Van Reeth. “Bovendien zijn de kijkcijfers in zowat elk land slecht. Ook in landen die niet (meer) op het WK actief waren. Spanje heeft tot nu toe 43 procent minder kijkers dan in 2007, Australië 15 procent minder, Duitsland gaat na negen etappes 13 procent achteruit.”

2. Terrasjesweer

Ook de tropische temperaturen van de voorbije week deden de kijkcijfers geen deugd. Veel Vlamingen verkozen een plonsbad en een glas rosé of een frisse pint in de zon boven een “saaie” rit van 230 “eindeloze” kilometers met één “hopeloze” vluchter en een gegarandeerde massasprint. Algemeen kijkt momenteel een vijfde minder mensen tv dan exact een jaar geleden, becijferde VRT.

3. Vrouwlief is het beu

Nog een reden, zegt Van Reeth, is dat een doorsnee gezin veeleer samen voor de buis zal kruipen om naar een match van de Rode Duivels te kijken dan gezellig samen Greg Van Avermaet in de gele trui door het beeld te zien glippen. “Raakte iedereen, zelfs iemand die eigenlijk nooit kijkt, in de ban van het WK, blijkt uit de cijfers dat wielrennen toch vooral een sport blijft waar mannen graag naar kijken. Ik vermoed dat er ook wel vrouwen rondlopen die na weken aan een stuk urenlang voetbal op tv vriendelijk vragen aan hun man om sport op tv even te laten.”

Dat denkt ook de VRT. “De Rode Duivels trokken ongetwijfeld de aandacht van zowel fervente als occasionele sportliefhebbers die hun portie sport nu even gehad hebben”, zegt woordvoerder Hans Van Goethem.

4. Slecht uitgetekend

“De eerste week van de Tour was gesloten, met vooral vlakke ritten”, klinkt het bij de VRT. “Dat speelt mogelijk ook een rol.” Waarnemers omschrijven de Tour voorlopig als een saaie boel. Ook komend weekend staan er bizar genoeg geen sleutelritten gepland. Het zwaartepunt ligt doorheen de week.

5. Froome-moeheid

Ook al mag hij officieel starten van de Internationale Wielerunie na de hele heisa rond het (gretig) gebruiken van zijn astmapuffer, toch lijkt tv-kijkend Europa geen fan (meer) van viervoudig Tourwinnaar Chris Froome. “De mensen lijken Froome beu”, zegt Van Reeth. Een topfavoriet met een besmeurd imago? Het kan ons matig bekoren.

© Photo News

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video